Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Stop rozvodom! Stačí, ak sa naučíte správne hádať
Zdielať na

Stop rozvodom! Stačí, ak sa naučíte správne hádať

Sodoma-gomora. Aj takto by sa dala charakterizovať situácia v mnohých manželstvách. Nemalé množstvo párov sa preto radšej rozhodne toto trápenie ukončiť. Dôvodom často býva najmä zlá komunikácia, no a tiež to, že sa nevieme sa hádať. Znie to paradoxne, no vraj je to naozaj pravda.

Počet rozvodov na Slovensku každoročne prekračuje hranicu 40% a tak rozvodovosť u nás v posledných rokoch dosahuje astronomické čísla. Pred dvadsiatimi rokmi však bola situácia úplne iná. Slovensko patrilo ku krajinám, kde sa o podobnom kroku uvažovalo len výnimočne. Časy sa však menia a možnosti sa rozširujú.

O rozvody žiadajú častejšie ženy

Sociologička tvrdí, že: "Prvý boom rozvodovosti prichádza do 3 rokov od uzavretia manželstva." Podľa Štatistického úradu sú v rozvodoch iniciatívnejšie ženy: "Rozvodová aktivita žien je vyššia ako u mužov, ženy podávajú až dve tretiny návrhov na rozvod."

Mali by sme sa učiť správať sa! 

Dôvodom rozvodov je predovšetkým zlá komunikácia s partnerom. Pilotný projekt prevencie a obohacovania manželského vzťahu by mal týmto problémom zabrániť. "Nejde o nejakú terapiu, ale ide o učenie správať sa," prezradila vedúca projektu Jana Straková.

Hádať sa, ale neuraziť

Projekt je podľa odborníkov najúčinnejší pre snúbencov a mladomanželov, ktorí ešte nemajú zlozvyky. Hádky k manželstvu síce patria, no treba ich vedieť korigovať. Mali by sme sa preto naučiť, ako sa hádať. Aj jedno negatívne slovo môže totiž vzťahu poriadne zavariť. Vedúca projektu vzdelávania tvrdí, že treba vedieť: "Ako pochváliť partnera, ako sprdnúť manžela tak, aby sme neosočili jeho osobnosť."

Isifa/ ilustrančé foto

Súvisiace články