Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Slovenskí pacienti bez liekov: Pre koho je zmena zákona?
Zdielať na

Slovenskí pacienti bez liekov: Pre koho je zmena zákona?

Koho záujem slovenských pacientov najmenej poškodí? Asociácia farmaceutických firiem tvrdí, že po zmene zákona bude na Slovensku menej liekov. Podľa farmaceutov sa o ne pobijú zahraničné trhy. Naše ministerstvo zdravotníctva však tvrdí, že robí všetko pre blaho pacienta.

Už teraz skupujú distribučné firmy 10 až 15 percent našich liekov, aby ich v zahraničí predali drahšie. Toto číslo má po zmene zákona ešte stúpnuť! Ministerstvo však takúto zmenu situácie nepredpokladá ani neočakáva.

Firmy však upozorňujú, že už teraz je problém dostať sa napríklad k onkologickej liečbe. Podľa nich až 60 percent liekov určených pre Slovákov končí v zahraničí. A po zmene zákona sa má cena liekov nastaviť na druhú najnižšiu v Únii. Mohlo by sa tak stať, že k nám budú chodiť ľudia z iných štátov nakupovať lieky tak, ako my napríklad chodievame nakupovať lacné mäso.

Okrem firiem sa však sťažujú aj pacientské organizácie a lekárnici. Lekárska komora dokonca žiada mimoriadnu parlamentnú schôdzu. Podľa nej ministesrtvo schválilo inú verziu zákona, než na akej sa dohodli... Pozrite si videoriport.

TV JOJ/ilustračné

Súvisiace články