Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Aspoň 3,50 €. Zúfalé zdravotné sestry vybojovali nádej...
Zdielať na

Aspoň 3,50 €. Zúfalé zdravotné sestry vybojovali nádej...

Boj zdravotných sestier sa dostáva do finále! Chcú hodinovú mzdu aspoň 3,50 € či skorší odchod do penzie. No a o týchto požiadavkách hovorili s ministrom zdravotníctva Uhliarikom. Ako to dopadlo? Vybojovali nádej...

Pred viac ako mesiacom odovzdali zdravotné sestry petíciu s 243-tisíc podpismi v parlamente. V nej žiadajú zavedenie minimálnej hodinovej mzdy, odchod do dôchodku v 58. roku života, zriadenie odboru ošetrovateľstva a systému vzdelávania a dodržiavanie Zákonníka práce.

Prezidentka komory sestier Mária Lévyová vyhlásila, že nie je možné, aby  nastupovali do práce s platom 540 eur a s rovnakým ju aj pred dôchodkom opúšťali. "V podstate sme sa zhodli vo veľkej väčšine, takmer na 90 %," uviedol Ivan Uhliarik. 

Jedna zo sestričiek dala počas protestu 17. mája jasne najavo, čo zdravotné sestry trápi: "Nechali sme tam chrbtice, zdravie, my sme choré, ale kto sa bude starať o nás?!"

Sestry začínaju dnes na minimálnej mzde 1,80 eura za hodinu, žiadali navýšenie na 3,50 až 4,50 eura. S touto sumou v parlamente neuspeli. Výbor im navrhol sumu od troch do štyroch eur. Hoci sa zdá, že sa sestry posunuli o krok vpred, táto suma by pomohla len štyrom tisíckam z nich. Jednohlasne sa z nich tábora ozývajú hlasy, že aj robotníci zarábajú viac, než sestričky.

Zdravotná sestra ošetruje pacientku

TV JOJ

ANO

Súvisiace články

Najčítanejšie správy