Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Krutý boj o lieky. Farmafirmy šokovali aj premiérku...
Zdielať na

Krutý boj o lieky. Farmafirmy šokovali aj premiérku...

Bol to najväčší tlak na neprijatie zákona! Priznala samotná Iveta Radičová na adresu materiálu, ktorý schválila vláda. Farmaceutickí reprezentanti dostali zákaz chodiť do ambulancií lekárov počas ambulantných hodín, a transparentnejšie má byť aj určovanie cien liekov.

Doslova pôrodom sa dá nazvať prijímanie novely o liekoch. "Asi najväčší tlak, aký som zažila za ostatný rok bol pri tomto zákone," priznáva Iveta Radičová. Podľa premiérky sa lobistom nepáčili riešenia konfliktov záujmov a tiež zásahy do cien liekov. 

Okrem odborníkov, ktorí poslali k tomuto zákona viac ako 1000 pripomienok, prišla práve predsedníčke vlády podľa nej škandalózna pošta. "List, ktorý podpísalo sedem veľvyslancov z krajín, v ktorých sú veľmi silné farmaceutické spoločnosti. Tento list považujem za čistý lobing veľvyslancov za farmafirmy," vyšla s farbou von Radičová.

Obsahom údajne neboli žiadne argumenty, iba požiadavka, aby Slovensko akceptovalo potreby týchto spoločností. Druhá strana však akýkoľvek neštandardný tlak odmieta. "Slovenská asociácia farmaceutických spoločností orientovaných na výskum a vývoj pripomienkovala návhr Zákona o lieku v legislatívnom konaní, tak ako aj iné inštitúcie, čo nepovažujeme za nátlak ale prejav demokracie," reaguje šéf pre externé záležitosti SAFS Štefan Mesároš.

Novelu však ešte čaká odklepnutie poslancami a práve v parlamente sa môže ukázať reálna sila lobistov.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy