Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Lieky nás stoja menej ako v minulosti
Zdielať na

Lieky nás stoja menej ako v minulosti

Zdroj: kox.sk/ilustračné

Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že za lieky platíme menej

Doplatok za jedno balenie predpísaného lieku podľa Adama Hlôšku z MZ SR klesol vlani v porovnaní s obdobím október 2005 až september 2006 o sedem centov, teda o päť percent.

Ako dnes objasnil na tlačovej besede, za minulej vlády predstavovali doplatky pacientov za spomínané obdobie 126 miliónov eur, čo predstavuje na jedno balenie 1,41 eura. V minulom roku pacienti doplatili za lieky 160 miliónov eur, počet predpísaných liekov však podľa Hlôšku stúpol o 33 percent. Za jedno balenie tak pacient zaplatil v priemere 1,34 eura.

Za porovnávaných 12 mesiacov sa vlani spotrebovalo o 33 percent balení liekov viac. "Doplatky, samozrejme, vzrástli v celkovom objeme, pretože sa spotrebovalo viac balení. Keď si kúpite päť rožkov a zaplatíte päť eur a nabudúce si kúpite desať rožkov a zaplatíte osem eur, tak ten rožok vyjde lacnejšie v tom druhom období," konštatoval Hlôška. Upozornil tiež, že kým za minulej vlády jedno balenie vystačilo priemerne na 19-dňovú liečbu, vlani to bolo o dva dni terapie viac.

Hlôška priblížil, že v skupine sto najčastejšie užívaných liekov, medzi ktoré patrí vyše jedna tretina spotrebovaných liekov, sa zaznamenal nulový nárast doplatkov. V prípade stovky liekov s najvyššími finančnými výdavkami štátu (viac ako 3/4 spotrebovaných liekov) sa aj vďaka referencovaniu cien liekov zaznamenal 30-percentný pokles doplatkov, doplnil.

Ministerstvo porovnávalo za rovnaké obdobie aj doplatky za zdravotnícke pomôcky. "Počet predpísaných kusov stúpol o 15,5 milióna kusov," priblížil Hlôška s tým, že doplatok na jednu pomôcku tak vzrástol o pol centa. V období od októbra 2005 až septembra 2006 sa doplatky pohybovali na úrovni 0,032 centa za kus, pričom sa predpísalo 68 milióna kusov.

Vlani sa predpísalo 83,5 milióna pomôcok, doplatok pacienta bol v priemere 0,037 centa. Hlôška pripomenul, že na Slovensku sa z verejného zdravotného poistenia hradia aj také nadštandardné pomôcky, ktoré sa inde nehradia.

Ministerstvo porovnanie doplatkov realizovalo na základe údajov z celého roku 2009, 2005 až 2006. Takéto porovnávanie je totiž podľa Hlôšku korektné, nakoľko sa porovnávajú dostupné údaje za posledných 12 mesiacov predchádzajúcej a terajšej vlády. Analýzu rezort realizoval spolu s ministerstvom financií.

Zdielať na

Najčítanejšie správy