Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Čoho sa boja Európania? Najväčší strach majú z nezamestnanosti
Zdielať na

Čoho sa boja Európania? Najväčší strach majú z nezamestnanosti

Každoročný medzinárodný prieskum o najväčších obavách Európanov odhalil zaujímavé fakty. Len škoda, že Slovákov sa tentoraz nikto nič nespýtal.

Prieskum sa realizoval vo februári 2011 v 11-tich európskych krajinách, na vzorke zhruba 13 tisíc respondentov. Ľudia spontánne odpovedali na otázku, aké sú podľa nich najnaliehavejšie problémy, ktoré je potrebné v súčasnosti v ich krajine riešiť.

Najviac straší nezamestnanosť

Strach zo straty zamestnania ovláda až 39 percent opýtaných. Nezamestnanosť najviac rezonuje v Španielsku, kde tri štvrtiny populácie s nedôverou hľadia na vývoj pracovného trhu. V Španielsku momentálne vládne 20-percentná nezamestnanosť, takže obavy tamojších obyvateľov sú viac ako logické.

Na druhom mieste je inflácia

Vývoj cien a kúpyschopnosť obyvateľstva trápi 26-percent opýtaných, čo je o 8 percent viac ako vlani. Najväčšie obavy z inflácie majú Rusi (42 percent), každý tretí Nemec, Poliak a každý štvrtý Francúz.

Strach zo zločinnosti

Z kriminality majú najväčší strach Taliani (23 percent opýtaných), Holanďania a Francúzi (po 22 percent). Rovnako v Nemecku a Veľkej Británii by obyvatelia privítali radikalnejší boj so zločinom.

Bývanie najviac trápi Rusov

Problematika bývania je v európskom rebríčku na 9. mieste, čo znamená pokles o jednu priečku v porovnaní s minulým rokom. Naliehavosť riešenia tejto otázky vyjadrila až štvrtina Rusov, ale konkurujú im aj Francúzi s 12 percentami.

Najviac obáv vyjadrujú Nemci

Až 68 percent opýtaných Nemcov spontánne uviedlo viac ako tri problémy, ktoré ich momentálne trápia a zároveň strašia. V priemere uvádzali 3,7 problémov, čo je v histórii výskumu najviac. Priemer v ostatných krajinách sa pohyboval na úrovni 2,4 problému. Najčastejšie Nemci spomínali problémy v ekonomike, zamestnanosti a lekárskej starostlivosti.

sita/ilustračné

Súvisiace články