Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Prelomový objav vo výučbe medicíny: Študenti môžu sami liečiť virtuálnych pacientov
Zdielať na

Prelomový objav vo výučbe medicíny: Študenti môžu sami liečiť virtuálnych pacientov

CAMBRIDGE / Študenti medicíny majú možnosť overiť si svoje poznatky spôsobom, o ktorom sa predošlej generácii medikov ani nesnívalo. Nemusia už iba sledovať profesionálov pri medicínskej praxi. Sami môžu liečiť virtuálnych pacientov. Presnejšie povedané hologram pacienta. Ten sa im dokáže posťažovať a aj reagovať na podanú liečbu. Princípom je kombinácia virtuálnej reality a skutočnosti. Podľa odborníkov sme pri jeho využívaní ešte len v začiatkoch.

Hoci dvaja lekári pôsobia, akoby hrali pantomímu v rámci relaxu popri práci, nie je to tak. V skutočnosti podstupujú zložitú diagnostiku pacienta. Po nasadení okuliarov pre virtuálnu realitu vidia hologram človeka, ktorý má zdravotné ťažkosti. Medici musia na základe jeho popisu správne určiť diagnózu a nasadiť liečbu. Ide o prvú lastovičku vo výučbe medikov a možnosť vyskúšať si tento nový postup dostali študenti postgraduálneho vzdelávania na univerzite Cabridgei. 

Hologram simuluje zdravotné komplikácie 

"Posunuli sme simulačné školenia pre zdravotníckych pracovníkov na vyššiu úroveň, kde využívame technológiu virtuálnej reality. Tá zahŕňa simulačné scenáre zdravotných komplikácií, na ktoré musia zdravotníci v zácviku reagovať. Školenie je vďaka tomuto pacientovi cielenejšie a zároveň prístupnejšie. Vieme tak zlepšiť úroveň našich školení a urobiť ho dostupnejším pre viac ľudí," povedal riaditeľ postrgraduálneho vzdelávanie na lekárskej univerzite Arun Gupta. 

Hologram dokáže zmenou jednotlivých telesných parametrov reagovať na lekárske postupy rovnako ako v reálnom živote. "Na lekárskej fakulte nám simulovali jednotlivé situácie herci. Mali sme tréning aj vo virtuálnej realite, ktorá bola podobná tejto, ale nevyužívala okolitý priestor. Mohli ste sa pohybovať iba na obrazovke. Tento druh rozšírenej reality posúva výcvik na vyššiu úroveň. Spojíte skutočný svet a hologram a získate cennú spätnú väzbu, ktorá nastane po použití zvolenej liečebnej metódy. Všetko sa to navyše deje v bezpečnom prostredí," uviedol junior lekár Aniket Bharadwaj. 

Výhoda tréningu je v tom, že medik a jeho školiteľ sa pohybujú v takzvanej rozšírenej realite, ktorá sa nazýva metarverzum. Aj napriek okuliarom vidia nielen pacienta, ale aj seba navzájom a môžu na jednotlivé úkony reagovať. Školiteľ môže medika usmerniť alebo zasiahnuť, keď začne mať holografický pacient komplikácie. "Prvú simuláciu, ktorú testujeme je pacient s astmou. Ako môžete vidieť za nami, študent sa mu snaží pomôcť. Ak bude postupovať správne, stav pacienta sa zlepší. Ak sa pomýli a zvolí nevhodný postup, stav hologramu sa zhorší," povedal doktor Gupta. 

Hologram slúži na trénovanie medikov

Hologramu sa môže stav skomplikovať a prejsť z astmy, cez anafylaxiu až do pľúcnej embólie a zápalu pľúc. Ide o scenáre, ktoré možno nebudú musieť medici v praxi nikdy riešiť, musia však byť na ne pripravení. "Učenie založené na simulácii je doplnkom ku klinickej výučbe. Nikdy nenahradí pobyt na oddelení, návštevy skutočných pacientov a rozhovory, ktoré s nimi vedú študenti na jednotlivých oddeleniach nemocnice. A napokon, nasimulovať nedokážete všetky možné scenáre a komplikácie, ktoré môžu nastať. Zároveň si na virtuálnom pacientovi nemôžu naplno trénovať komunikačné schopnosti, ktoré sú vo vzťahu pacient- lekár veľmi dôležité. Študenti nám preto z nemocníc neodchádzajú. Virtuálneho pacienta dostali ako doplnok k štúdiu," uviedol doktor Ruby Woodward. 

Vývojári, ktorí uviedli technológiu na trh už avizovali, že pracujú na ďalších modeloch virtuálnych pacientov, ktorí budú mať kardiovaskulárne a neurologické ochorenia. "Pokiaľ hovoríme o metaverze, ide v ňom práve o zbližovanie digitálneho a fyzického sveta. Dajú sa doň včleniť skutoční ľudia a skutočné veci. Myslím si, že práve pacient - hologram, je úžasným dôkazom toho v akých situáciách dáva rozšírená realita skutočne zmysel," dodal vývojár Davind King Lassman. 

Súvisiace články