Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
O niekoľko desaťročí na Slovensku hrozí, že budeme mať iba dve ročné obdobia
Zdielať na

O niekoľko desaťročí na Slovensku hrozí, že budeme mať iba dve ročné obdobia

BRATISLAVA / Teplotné rekordy a suchá súvisia podľa klimatológov s globálnym otepľovaním. Ak nezídeme z tejto cesty a svet sa nedohodne na riešení, ako znížiť koncentráciu skleníkových plynov v atmosfére, naši potomkovia už nemusia zažiť ani jar ani jeseň.

Ďalšie výraznejšie otepľovanie môže znamenať, že na oteplení sa budú podieľať aj spätné väzby a to už nebudeme mať v rukách vôbec. "O 80 rokov sa asi klimaticky posunieme do oblasti Macedónska alebo Severného Grécka, v tých extrémne teplých rokoch to bude pripomínať Turecko," hovorí klimatológ Jozef Pecho. 

Letá sú stále teplejšie a pribúdať budú extrémy. "Bude sa častejšie vyskytovať celoplošné sucho, ktoré v minulosti nebolo až tak časté a nebolo tak plošné," informuje Jozef Pecho. Tie budú striedané rýchlymi prívalovými dažďami, ktoré odtekajú rýchlo a vzniká problém s dopĺňaním spodných vôd. Reálne hrozí, že namiesto štyroch budeme mať len dve ročné obdobia. "Už dnes pozorujeme, že sa tak trochu vytráca jar a jeseň. Trend toho, že budeme mať len dve ročné obdobia bude realitou. To znamená, že budeme mať dlhé suché, veľmi teplé leto, daždivý začiatok zimy  a zbytok zimy bude pomerne suchý a teplý," dodáva Jozef Pecho. 

Sneh vo Vysokých Tatrách bude vzácnosťou

Vo Vysokých Tatrách sa klíma o niekoľko rokov s najväčšou pravdepodobnosťou zmení. Sneh bude v niektorých nadmorských výškach vzácnosťou. "Na Lomničáku sneh ešte bude, ale v stredných polohách sa dá predpokladať, že sneh bude len na ukážku," informuje Ján Svoreň z Astronomického ústavu SAV.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy