Polojasno
16°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Ukrajincov, pristihnutých pri prevádzačstve, nemajú kam vyhostiť. Na Slovensku môžu zotrvať ako odídenci
Zdielať na

Ukrajincov, pristihnutých pri prevádzačstve, nemajú kam vyhostiť. Na Slovensku môžu zotrvať ako odídenci

PČOLINNÉ / Zásahová jednotka posadila na zem v putách štyroch Ukrajincov. Jedného z nich obvinila polícia v júni z prevádzačstva a Okresný súd v Humennom ho posielal do väzby. Muž ale podal sťažnosť a prípad skončil až na krajskom súde. Zvyšní traja Ukrajinci sa trestného činu nedopustili, ale zo Slovenska vyhostiť nemôžu.

Hoci všetci skončili v putách, obvinili iba jedného z nich. Tresty za prevádzačstvo sú vysoké, mužovi hrozí 3 až 10 ročné väzenie. O tom, či bude stíhaný na slobode alebo vo väzbe rozhodoval Okresný súd v Humennom ešte v júni a obvineného posielal do väzobnej cely. Voči rozhodnutiu ale podal sťažnosť a prípad skončil na Krajskom súde v Prešove. 

"Senát Krajského súdu v Prešove v predmetnej trestnej veci na neverejnom zasadnutí zamietol sťažnosť obvineného proti rozhodnutiu Okresného súdu Humenné ako nedôvodnú," povedala hovorkyňa súdov v Prešovskom kraji Ivana Petrufová. 

Zároveň senát neprijal ako náhradu väzby ponúknutú peňažnú záruku a ani navrhnuté prevzatie záruky dôveryhodnej osoby za ďalšie správanie obvineného. Na verdikt súdu, tak bude čakať vo väzbe. Podľa polície sa zvyšní traja Ukrajinci nedopustili trestného činu ale priestupku na úseku nelegálneho prekročenia štátnej hranice. "Osoby svojim konaním nenaplnili podstatu trestného činu. Nedisponujeme informáciami o ich aktuálnom pobyte," uviedla hovorkyňa PPZ SR Denisa Bárdyová. 

Je možné, že sa už nachádzajú v Českej republike, pretože práve tam ich mal prevádzač odviezť. Za bežných okolností by boli zo Slovenska vyhostení avšak pre vojnový stav na Ukrajine to aktuálne možné nie je. Na Slovensku môžu zotrvať ako odídenci. Vyhostenie nebude možné až do doby, kým sa nezmení bezpečnostná situácia na území Ukrajiny.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy