Zatiahnuté
15°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Hasenie v Českom Švajčiarsku komplikuje vietor. V boji s plameňmi pomáha aj vrtuľník zo Slovenska
Zdielať na

Hasenie v Českom Švajčiarsku komplikuje vietor. V boji s plameňmi pomáha aj vrtuľník zo Slovenska

ČESKÉ ŠVAJČIARSKO / Štvrtý deň hasiči likvidujú lesný požiar v Českom Švajčiarsku. Oheň sa šíri už na ploche tisíc hektárov. A plamene stále nie sú pod kontrolou. Stovky ľudí museli z oblasti evakuovať a do akcie už zapojili aj slovenský vrtuľník.

Hasiči bojujú s požiarom tiež v turistami obľúbenom Hřensku. Už po druhýkrát zobúdzali ráno obyvateľov, majiteľov hotelov a obchodov, aby ich opustili. Oheň sa totiž rozšíril iba 50 metrov nad ich strechami. 

"Ja som ich zavolal. Už tu bol ráno požiar," hovorí miestny obyvateľ.

V ťažko prístupnom teréne sa stovkám hasičov stále nedarí požiar dostať pod kontrolu. Niekoľko metrové plamene sa hasiči snažia skrotiť z vysoko zdvižných plošín a vozíkov. Boj ale prehrávajú.

Najúčinnejšie sú vrtuľníky. V jednu chvíľu sa tam točí 7 helikoptér. Jedna z nich je slovenská. "V objeme 3 000 litrov. Doteraz vykonal 17 zhodov bambi vakov na požiar," uviedol Richard Rehák, veliteľ slovenského modulu. 

Nový deň odhaľuje skazu, ktorú požiare spôsobili. Tisíce hektárov chránenej oblasti sa zmenili na mesačnú krajinu. Dedinka Mezná je jedna z najpostihnutejších oblastí. Zatiaľ čo hotel sa podarilo hasičom zachrániť, budova vedľa neho ľahla popolom. Niekoľko domov zhorelo úplne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy