Jasno
21°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Prezident Hasičského a záchranného zboru Pavol Mikulášek: V Česku vykonávame najmä hasenie zo vzduchu
Zdielať na

Prezident Hasičského a záchranného zboru Pavol Mikulášek: V Česku vykonávame najmä hasenie zo vzduchu

BRATISLAVA / Naši hasiči majú naozaj plné ruky práce. Zapojili sa aj do boja s rozsiahlymi požiarmi v zahraničí. Aktuálne pomáhajú hasiť lesný požiar v Národnom parku České Švajčiarsko. O priebehu hasenia a stave porozprával prezident Hasičského a záchranného zboru Pavol Mikulášek.

​Aktuálne opäť horí aj v Slovinsku, z ktorého sa naši hasiči vrátili len pred pár dňami. "Bol to juhozápad krajiny, problém je v tom, že na tých miestach nemôže hasiť klasicky, pretože je tam veľa munície z druhej svetovej vojny," uviedol. Hasiči po návrate na Slovensko odišli na pomoc do Českého Švajčiarska. "Vždy sme ochotní pomôcť, ale prioritne slúžime pre našich občanov," povedal. 

Slováci hasia najmä zo vzduchu

V Národnom parku České Švajčiarsko ešte stále nekontrolovateľne horí. "Podľa mojich informácií, obývané miesta sú v bezpečí. Veľmi ale záleží aj na počasí, či sa požiar bude šíriť," povedal. Problémom je aj nerovný terén. "Je tam málo prístupových ciest a hasiči musia zasahovať zo vzduchu," uviedol. Požiar hasí 150-tisíc hasičov. "Slováci vykonávajú hasenie zo vzduchu. Používame veľkokapacitné nádrže a zhadzujeme bambi vaky. Vytvorili sme aj vodnú nádrž," povedal. 

Riziko požiarov je aj na Slovensku

​Požiarom praje aj teplé počasie. "Aj na Slovensku je veľké riziko v 47 okresoch je vyhlásený poplach. V takých priestoroch by ľudia nemali zakladať oheň a fajčiť," uviedol. Príčinou požiaru sú najčastejšie ľudia, ktorí si nedávajú pozor. "Nám by stačilo, keby si ľudia uvedomili, že s ohňom nie je sranda," dodal Mikulášek. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy