Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
České Švajčiarsko sa mení na ohnivé peklo: Na pomoc prichádzajú aj slovenskí hasiči
Zdielať na

České Švajčiarsko sa mení na ohnivé peklo: Na pomoc prichádzajú aj slovenskí hasiči

ČESKÉ ŠVAJČIARSKO / Hasiči v Česku okrem rozsiahleho požiaru v Českom Švajčiarsku bojujú s ohňom aj na ďalších miestach v republike. Napríklad len na území Kroměřížska a Zlínska za ostatných 24 hodín zasahujú pri troch rozsiahlejších požiaroch, ktoré vypukli len niekoľko kilometrov od seba. V regióne však ráno začalo slabo pršať.

​ČeHasiči v Česku okrem rozsiahleho požiaru v Českom Švajčiarsku bojujú s ohňom aj na ďalších miestach v republike. Napríklad len na území Kroměřížska a Zlínska za ostatných 24 hodín zasahujú pri troch rozsiahlejších požiaroch, ktoré vypukli len niekoľko kilometrov od seba. V regióne však ráno začalo slabo pršať.

Pri požiari pomáha aj armáda

Armáda do boja s ohňom nasadila dve posádky s vrtuľníkmi W-3A Sokol s bambi vakmi z kbelskej 24. základne dopravného letectva. Armádni piloti na horiaci les doposiaľ zhodili zhruba 160.000 litrov, uviedla armáda dnes popoludní. "Je to náročné psychicky aj fyzicky. Po celý čas sa musíte sústrediť, aby ste vrtuľníkom do niečoho nenarazili, prúdom vody strafili správne miesto alebo nezasiahli hasičov dole na zemi. Od požiaru navyše stúpa obrovské teplo, všade je dym. V živote som nevidel nič väčšie, "opísal situáciu v Hřensku Petrov, letecký inštruktor a display pilot 243. vrtuľníkovej letky.

Prvý stroj armáda vyslala v nedeľu, v pondelok sa k nemu pridal druhý vrtuľník. V hasení pokračovali. Podľa armády tím tvorí pilot, kopilot, palubný technik a profesionálny armádny hasič, ktorý práce koordinuje s veliteľom zásahu na zemi. Obe posádky denne vykonajú celkovo asi 100 zhozov, jedna cesta im zaberie od dvoch do piatich minút. Veľkou výhodou je podľa druhého pilota, majora Michala Janečka, blízkosť Labe. "Vďaka tomu zvládneme 10 až 12 hodov za hodinu, pričom denne strávime vo vzduchu zhruba päť hodín," poznamenal.

Piloti označili pri hasení za kľúčovú presnosť. Naletieť musí nad kraj požiaru, ideálnu pozíciu k zhodeniu upravuje palubný technik, ktorý sa pozerá z dverí vrtuľníka a pilota naviguje na správne miesto. Neprístupný a členitý terén likvidáciu požiaru podľa armády komplikuje. "Môžeme zhadzovať z 15 metrov, ale ak sme nad stromami ako tu, nejde to veľmi udržať. Bezpečnosť je samozrejme na prvom mieste," uviedol Petrů.

​Armádnu situáciu na považujú aj podľa množstva nasadených hasiacich strojov za kritickú. "Bežne civilným hasičom s likvidáciou požiaru nepomáhame, nebýva to potrebné. Ak nás povolajú, ide jednoznačne o krízový stav. V pondelok lietalo päť strojov, čo značí, že je naozaj zle," opísal Janeček. Dodal, že slúži aj pri leteckej záchranke a zraneniach, s ktorými sa stretáva, berie ako prácu. "Toto je niečo úplne iné. Ako laik môžem povedať, že som nikdy nič podobné nevidel," podotkol.

Hasiť požiar prúdu aj slovenskí hasiči

Slovensko posiela príslušníkov Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) do Českej republiky na pomoc s požiarom, ktorý vypukol v národnom parku České Švajčiarsko. "Dnes som komunikoval s ministrom vnútra Českej republiky ohľadom požiaru v lokalite České Švajčiarsko a prisľúbil som mu pomoc. Momentálne, v týchto chvíľach, vysielame modul pozemného hasenia, niekoľko hasičov na pomoc," povedal minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽaNO).

V súčasnosti ministerstvo vnútra nie je schopné poskytnúť Česku aj vrtuľník. "Mrzí ma v tejto chvíli, že nevieme poslať okamžite vrtuľník leteckého útvaru ministerstva vnútra, je pri zásahu na východe Slovenska. Akonáhle bude schopný preletu do Českej republiky, prisľúbil som aj túto pomoc. A v tej súvislosti som rád, že vláda minulý týždeň schválila nákup nových vrtuľníkov práve pre potreby Hasičského a záchranného zboru, aj horskej záchrannej služby na riešenie takýchto krízových situácií," dodal Mikulec.

Najčítanejšie správy