Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Už o pár dní nás čaká ojedinelý jav na oblohe. Hvezdári budú pozorne sledovať blížiaci sa asteroid
Zdielať na

Už o pár dní nás čaká ojedinelý jav na oblohe. Hvezdári budú pozorne sledovať blížiaci sa asteroid

BRATISLAVA / Len nedávno sa stal trhákom film Don´t look up!. Ide v ňom o kométu, ktorá sa rúti k Zemi a má zničiť všetko živé. Je to len film, ale my máme správu, že k Zemi sa skutočne blíži len o čosi menší asteroid, ktorého dopad by tiež narobil poriadnu paseku. Onedlho by už mal celkom blízko.

V utorok 18. januára bude večerná obloha na prvý pohľad celkom obyčajná. Avšak astrofyzici a hvezdári budú pozorne sledovať blížiaci sa nebezpečný asteroid. "Asteroid 7482... patrí do kategórie potenciálne nebezpečných asteroidov a má priemer okolo 1 km, čo sú už veľké telesá," povedal astrofyzik Juraj Tóth. 

Objavený bol v roku 1994 a priblíži sa k nám na vzdialenosť päťnásobku mesiaca, čo je relatívne dosť ďaleko. O 5 rokov by sa mal objaviť znova, ale oveľa bližšie - v priemernej vzdialenosti mesiaca. Na jasnej oblohe ho teraz voľným okom neuvidíme, ale stačí nám bežný ďalekohľad.

"Prichádza k nám z južnej oblohy a u nás bude lepšie viditeľný o deň neskôr," uviedol Tóth. Jednokilometrové teleso je v porovnaní so Zemou malý kamienok. Ale nie taký neškodný, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. 

"Tieto 1km telesá, keby dopadli na Zem, tak spôsobia globálnu katastrofu. Nielen miesto dopadu, ale aj nukleárna zima a vyhynutie druhov živočíchov a rastlín," povedal Tóth. 

Pokiaľ by tento asteroid dopadol na Zem, malo by to pre nás podobné dôsledky ako vo filme Don´t look up! - ktorý aktuálne patrí medzi najsledovanejšie.

Filmový asteroid s názvom 1997-XF11, je len o polovicu väčší od nami spomínaného a objavili ho v okamihu, keď bol iba 40-tisíc km od Zeme, tzn. vo výške, kde okolo Zeme reálne obiehajú televízne satelity. O aktuálnom asteroide 7482 vieme už takmer 30 rokov.

"Pri tomto tesnom prelete určite asteroid Zem netrafí, ale máme ďalšie telesá, ktoré sú už objavené, ktoré nás môžu stretnúť," povedal Tóth. 

Veľké nebezpečné asteroidy s veľkosťou nad 1 km máme viac-menej pod kontrolou. "Sú dostupné pre veľké ďalekohľady vo veľkej vzdialenosti od Zeme," dodal Tóth. 

Pokiaľ by prepočty ukázali, že dráhy niektorého z nich smerujú k nám, v krajnom prípade by sa využila podobná technológia ako vo filme - rozbitie na drobnejšie kusy. Predtým by sme však zrejme použili aj možnosť ako ho včas odkloniť z dráhy. Žiadna zo spomínaných technológii ale zatiaľ nebola odskúšaná v praxi.

Súvisiace články