Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ministri vytrvalo obhajujú obrannú zmluvu s USA. Róbert Fico hovorí o nutnosti jej zrušenia
Zdielať na

Ministri vytrvalo obhajujú obrannú zmluvu s USA. Róbert Fico hovorí o nutnosti jej zrušenia

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Aj po víkende platí, že k dohode o obrannej spolupráci s USA má Smer a Hlas veľké výhrady. Naopak koalícia opakuje, že je to len politické zneužívanie témy na rozdúchanie vášní a protiamerických nálad. Isté je, že už zajtra sa práve o tejto téme bude rozprávať prezidentka Zuzana Čaputová na raňajkách s premiérom a predsedom parlamentu.

Na veľmi tenkom ľade v argumentoch pri debate o obrannej zmluve podľa koalície tancuje opozícia pri tejto téme. Keďže ju ešte sami za čias Róberta Fica začali vyjednávať a dokonca minister Naď tvrdí, že viacero opozičných poslancov im avizovalo, že by za zmluvu zahlasovali. "Nieže mám informácie oni mi to povedali lebo vedia, že tá zmluva je v poriadku," povedal Naď. 

"Akokoľvek sa snažia to zneužívať pán Naď a Korčok, keby Smer-SD chcel, tak tá zmluva by tu bola už dávno," uviedol podpredseda NR SR Juraj Blanár. Navezenie jadrových zbraní, vytváraním základní a prítomnosť amerických vojakov to všetko sú hrozby podľa ktorých operuje opozícia ministri ale tieto tvrdenia vyvracajú a odmietajú, aby niekto z tejto témy vytĺkal politický kapitál. 

"Pokiaľ budem mať príležitosť a budem súčasťou novej vládnej koalície spravíme všetko preto, aby bola táto zmluva zrušená," povedal Róbert Fico. "Fico sem naviezol ľudí z Guantanáma, nikto to od neho nechcel, dobrovoľne to spravil pre prijatie v Bielom dome, ohrozil ľudí na Slovensku. Nech nehovorí, čo urobí a neurobí," povedal Naď. 

"Tak načo to schválili, keď tvrdia, že žiadni vojaci neprídu... nech si z nás nerobia už bláznov," uviedol Fico. "Vojaci neprídu na základe tejto zmluvy ale na základe národnej rady, nemôže platiť že vojaci prídu na základe tejto zmluvy je základ pre vojenské základne je to nezmysel a je to lož," povedal Naď. 

​Napriek tomu že ministri a ex premiér diskutovali o tej istej zmluve zdá sa akoby každá z nich čítal nejakú inú. "Táto zmluva je o ničom, v ničom SR nepomáha a pomáha len a len ozbrojeným silám Spojených štátov. Motív poznáte, aby vláda mala pokoj od americkej administratívy," komentoval Fico. 

"Sleduje len jeden cieľ a to de facto šíriť strach a prezentovať USA ako agresora a ako krajinu ktorá náš ťahá do konfliktu s Ruskom... celú tú interpretáciu on podriaďuje jedinému cieľu," povedal Korčok. 

​Posledné slovo bude mať nie len parlament a prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá sa už zajtra ráno stretne s premiérom a predsedom parlamentu. no a diskutovať počas týždňa bude aj s ministrom obrany a ministrom zahraničných vecí no a debata je stále i o tom či by sa pre túto zmluvu mala alebo nemala obrátiť na ústavný súd. 

Už v utorok nás čaká mimoriadne rokovanie k zmluve na podnet opozície - podľa reakcií vládnych politikov je už teraz zrejmé, že otvorené rokovanie parlamentu nebude.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy