Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Protest proti obrannej dohode s USA: Bývalý poslanec tvrdí, že vláda rozhodla bez účasti občanov
Zdielať na

Protest proti obrannej dohode s USA: Bývalý poslanec tvrdí, že vláda rozhodla bez účasti občanov

BRATISLAVA / Niekoľko desiatok ľudí protestovalo pred ambasádou USA. Protestujúci vyjadrovali nesúhlas so zmluvou, ktorá bola podpísaná tento týždeň. Zmluva vytvára právny rámec pre posilnené partnerstvo a spoluprácu medzi oboma krajinami. Upravuje tiež podmienky prítomnosti príslušníkov amerických ozbrojených síl na Slovensku a štandardizuje spoluprácu medzi ozbrojenými silami Slovenska a USA.

​Na protest vyzýval aj bývalý poslanec Peter Marček na svojom facebookovom profile. Marček v príspevku kritizoval najmä aktuálnu vládu, aj samotnú prezidentku. „Naši kolaboranti, Vláda SR podpísala zmluvu s USA o prenájme letísk v Kuchyni a na Sliači na 10 rokov, bez súhlasu svojich občanov a referenda,“ uviedol Marček a dodal. 

Protestujúci sa stretli na námestí SNP odkiaľ spolu smerovali k americkej ambasáde a nakoniec sa všetci spoja pred veľvyslanectvom USA. Na proteste nechýbali ani Kotlebovci a ich priaznivci. 

Podobnú dohodu má väčšina európskych štátov 

Podľa predloženého materiálu na rokovanie vlády dohoda vytvára predpoklad pre čerpanie investícií na vojenskú infraštruktúru. USA by malo na Slovensku investovať 100 miliónov amerických dolárov do infraštruktúry. Tie by mohli byť použité na rekonštrukciu vojenských letísk Sliač a Malacky. Minister obrany Jaroslav Naď doplnil tiež, že Slovensko sa investíciou zo strany USA nevzdá svojho vlastníctva objektov. Grant USA čerpali už napríklad aj pobaltské krajiny, Poľsko či Rumunsko. Potom, čo dohodu schválila vláda, by malo dôjsť k jej podpisu a k ratifikácii Národnou radou SR a prezidentkou Zuzanou Čaputovou.

​Podobnú dohodu o obrannej spolupráci má podpísanú 23 z 30 členských krajín Organizácie severoatlantickej zmluvy (NATO). Slovensko viedlo rokovania o obrannej spolupráci s USA od roku 2018. V predošlej vláde ju však blokovala Slovenská národná strana (SNS).

Najčítanejšie správy