Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Fico odmieta obrannú zmluvu s USA a chce referendum: Opozičná strana Hlas ho nepodporí
Zdielať na

Fico odmieta obrannú zmluvu s USA a chce referendum: Opozičná strana Hlas ho nepodporí

SLOVENSKO/USA / Dohoda našej vlády s americkou, ktorá by umožnila vojakom z USA využívať letiská Malacky - Kuchyňa a Sliač, čelí ďalšej kritike. Po tom, ako jej návrh odmietol generálny prokurátor, ju opäť tvrdo kritizuje opozícia. Podľa Roberta Fica zo zmluvy vyplýva strata Slovenska o suverenitu a zvrchovanosť. SMER-SD preto zvoláva mimoriadnu schôdzu a chce referendum, aby o prítomnosti amerických vojakov u nás rozhodli ľudia.

"Táto zmluva má taký medzinárodný charakter, že je silnejšia a má prednosť pred slovenskými zákonmi," vyjadril sa predseda strany SMER-SD, Robert Fico. "Ak si pán Fico myslí, že sa stokrát opakovaná lož stane pravdou, veľmi sa mýli. Takúto zmluvu má uzatvorených 23 členských krajín NATO, vrátane Poľska a Maďarska," konštatoval minister obrany SR Jaroslav Naď.

Predseda strany SMER si ale trvá na svojom 

Tvrdí, že ide o zmluvu v prospech Američanov, ktorí budú mať na našich letiskách všetko pod kontrolou. "Tieto priestory sú poskytnuté na výhradné použitie ozbrojenými silami USA. Kontrola vstupu a výstupu, všetko bude pod kontrolou ozbrojených síl USA. Aká rámcová zmluva," vyjadril sa Fico.

Toto ale predseda Výboru pre obranu a bezpečnosť odmieta. "Každý Američan, ktorý sem príde bude podliehať kontrole. Musí sa dopredu nahlásiť. Materiál, ktorý sem príde bude musieť byť nahlásený. Všetko to bude robené v súčinnosti so SR," vysvetlil predseda Výboru pre obranu a bezpečnosť, Juraj Krúpa.

Pritom obranná zmluva by mala umožniť americkým ozbrojeným silám, využívať naše dve letiská bez nájomného a platiť by mala desať rokov. Potom ostane platná, alebo je ju možné vypovedať s ročnou lehotou. Nové postavené infraštruktúry budú majetkom Slovenska. "Povedať, že my odovzdáme letiská Američanom, je taký blud ako už dávno sme tu nepočuli. Potom kam pôjde naše letectvo. Kde budú tie naše F16, kde budú Sparťany. Kde bude naše veliteľstvo vzdušných síl," dodal Krúpa. "Tá zmluva ale musí byť proporcionálne vyrovnaná. A v tomto prípade máme vážne výhrady. Preto Hlas bude hlasovať proti takejto zmluve," vyjadril sa poslanec Matej Šutaj-Eštók.

​Podľa expertky na medzinárodné právo ide o rámcovú dohodu

Na jej reláciu bude potrebné prijať vykonávacie ustanovenia. "Bez toho, aby sme sa pozreli na konkrétne vykonávacie ustanovenia ťažko povedať, či je to zmluva, ktorá je v prospech jednej alebo druhej strany," vysvetlila expertka na medzinárodné právo, Lucia Mokrá.

Veľká kritika padla aj na otázku jurisdikcie. Teda toho, kto by vyšetroval prípadné trestné činy Američanov u nás. Podľa expertky, Slovensko až také bezbranné nie je : "Článok 12 odsek 1 uvádza, že SR sa vzdáva všeobecne trestne jurisdikcie, ale v konkrétnych prípadoch trestných činov, ktoré majú pre SR osobitný význam, môžu slovenské orgány toto vzdanie sa právomoci odvolal." Podľa expertky zmluve ale chýba mechanizmus riešenia možných sporov oboch strán v budúcnosti. "V tom medzinárodnom práve je toto jedna z tých slabín, že pokiaľ sa tie strany nedohodnú, tak tie medzinárodné súdy nemajú ani určenú jurisdikciu a nemôžu konať," dodala.

Podľa predsedu výboru pre obranu a bezpečnosť Juraja Krúpu, by sa vláda mala touto zmluvou zaoberať budúci týždeň. Strana SMER chce ale iniciovať mimoriadnu schôdzu Národnej rady o vypísaní referenda, ktoré by sa týkalo prítomnosti americkej armády u nás. "Tak vážna vec, ako je vytvorenie amerických základní na území SR, by maal vyžadovať aj súhlas ľudí a nie nejakých hoštaplerov, ktorí sedia vo vláde. Nemáme inú možnosť, len ísť cestou ústavy SR," vyjadril sa Fico.

Opozičná strana Hlas ho nepodporí. "Hlas nevidí dôvod rozhodovať o zmluve s USA v referende. Je to úloha politikov a ústavných orgánov, aby takúto zmluvu vyrokovali v prospech SR a nezaťažovali ňou občanov," vyjadrila sa hovorkyňa strany Hlas-SD, Patrícia Macíková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy