Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
V Bratislave vyrastie najvyšší mrakodrap na Slovensku. Nové mestské centrum bude žiť 24/7
Zdielať na

V Bratislave vyrastie najvyšší mrakodrap na Slovensku. Nové mestské centrum bude žiť 24/7

BRATISLAVA / Hlavné mesto má už niekoľko budov, ktoré prekonali výšku sto metrov. Napríklad budova Národnej banky, alebo zatiaľ najvyššia Nivy tower. Už čoskoro ich však o niekoľko desiatok metrov prevýši nová stavba - Eurovea tower. K hradu alebo veži Kamzík by tak mala pribudnúť ďalšia, moderná dominanta hlavného mesta. Mrakodrap na brehu Dunaja - v novom mestskom centre, ktoré bude žiť 24 hodín denne - 7 dní v týždni.

Už o dva roky bude stáť v Bratislave najvyšší mrakodrap Slovenska, ktorý bude dosahovať výšku takmer 170 metrov. "Tento 1. mrakodrap by sa mal stať aj moderným symbolom Bratislavy a prispieť k propagácii Bratislavy v stredoeurópskom kontexte," vraví Radoslav Grečmal, architekt GFI. 

Mrakodrap Eurovea tower sa bude týčiť na brehu Dunaja pri moste Apollo v časti známej ako Eurovea, ktorej bude súčasťou. Pôjde o bytový dom so 45. poschodiami a takmer 400 bytmi. Z tých najvyšších bude vidieť zvyšok Bratislavy ako dlani. Doteraz najvyššiu budovu Bratislavy Nivy Tower, hneď vedľa, prevýši o 20 metrov. Stavba ako taká však má viac ako 200 metrov, pretože zhruba štvrtina je pod zemou.

"Pod bytovým domom Eurovea tower boli piloty dlhé až 32 metrov," vysvetľuje Ľuboš Kaštan, projektový manažér JTRE. Stavba stojí na štrkovom podklade pri Dunaji, a preto boli nevyhnutné opatrenia - napríklad špeciálny betón ako pri vodných stavbách. "Nerobíme vodoizolácie, ale ten betón robí izolácie, lebo to bol vodostavebný betón," vysvetľuje Kaštan. 

Do základovej dosky mrakodrapu pôjde okolo 7 tisíc kubíkov betónu. Pre predstavu, je to viac ako 600 domiešavačov. "Betonáž bude trvať tri dni kontinuálne, deň a  noc," pokračuje Kaštan. Hrúbka dosky bude dosahovať až tri metre a pôjdu doň tony ocele.

Najvyšší mrakodrap je však len jednou zo stavieb, ktoré v tejto lokalite rastú. Známy komplex budov známy ako Eurovea bude čoskoro prepojený s ďalšími budovami. "Prvá stavba sú podzemné garáže, potom stavba shoppingu, ktorý je v rovnakej štruktúre a logike ako Eurovea 1," predstavuje plán projektový manažér. 

Podzemné garáže a prízemie už viac-menej stoja, vedľa ešte pribudnú budovy s obytnými a kancelárskymi priestormi. "V spojení s existujúcimi priestormi by mali vytvoriť jedno atraktívne prostredie pre návštevníkov zóny," prezentuje projekt Grečmal. Má to byť zóna s nepretržitým mestským životom 24 hodín denne a 7 dní v týždni. K nej automaticky patrí aj promenáda na brehu Dunaja. Tá sa bude tiahnuť od mosta La Franconi až po Apollo.

Súvisiace články