Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
VIDEO: Slovensko má za sebou najkratší deň v roku. Aké rituály sa robili pri slnovrate v minulosti?
Zdielať na

VIDEO: Slovensko má za sebou najkratší deň v roku. Aké rituály sa robili pri slnovrate v minulosti?

BRATISLAVA / Zimný slnovrat, a teda najkratší deň v roku, nastal práve dnes, 22.decembra. Naši predkovia v tomto období robili rituály, aby sa dni konečne začali predlžovať, a aby sme Slnko na oblohe počas dňa videli dlhšie.

"Zimný slnovrat je deň, kedy sa niekde na obratníku kozorožca stane, že napoludnie je slnko presne kolmo nad hlavami," vysvetlil hydrológ Michal Hazlinger. Na Slovensku to bolo o 5:19 ráno, takže od teraz budú dni už len dlhšie. Bratislavčania si v dnešný najkratší deň užili slnka o málo dlhšie než napríklad Popradčania. No zreteľne dlhší deň ešte nepocítime. 

Kedy to teda pocítime? Pomôžu nám pranostiky: "Na nový rok o slepačí krok, Na tri krále o krok dále a Na hromnice o hodinu více." Slnovrat býval obrovským sviatkom. "Kedy vrcholili rituály národov, ako boli starý Germáni, Kelti a nakoniec aj Slovania," vysvetlila etnologička Katarína Nádaská. 

V pravekom komplexe Stonehenge v južnom Anglicku sa tradične konajú jedny z najväčších osláv víťazstva svetla nad tmou spojené so zimným slnovratom. Aj tento rok sa tam stretli tisícky ľudí a spoločne čakali na východ Slnka. Aký súvis to má aj s Vianocami sa dozviete v reportáži vyššie. 

Súvisiace články