Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Telku pozeráme najmä v nedeľu
Zdielať na

Telku pozeráme najmä v nedeľu

Zdroj: inzercia

INZERCIA / Obľúbené sú seriály a TV archív. Aktuálne štatistiky potvrdzujú, že najviac času strávime pred televízorom najmä v nedeľu. Až 37,3 % všetkých divákov vyhľadáva seriály. Slováci si rovnako obľúbili aj sledovanie TV z televízneho archívu. Využíva ho až 48 % ľudí.

Zvyky Slovákov sledovať TV sa za posledné roky výrazne zmenili. Z analýzy poskytovateľa televízie cez internet Lepšia.TV vyplýva, že ľudia sledujú TV vo väčšej miere počas víkendu. Najmä v nedeľu. Súvisí to s tým, že vtedy televízie ponúkajú svoje najväčšie televízne ťaháky a súčasne ľudia majú viac času na obľúbené seriály. Trendom je aj pozeranie viacerých častí za sebou, ktoré fanúšikovia nestihli pozrieť cez týždeň. Zmena vo zvyklostiach je aj v tom, že Slováci nepozerajú TV len na svojom televízore, ale aj na iných zariadeniach. Sú to najmä počítače, mobily a tablety. „Náš prieskum potvrdil, že viac ako tretina ľudí sleduje TV cez počítač a ďalších 25,7 % zákazníkov cez mobil a tablet,“ konštatuje Pavel Górecki, riaditeľ poskytovateľa televízie cez internet Lepšia.TV. Aktuálnym trendom je tak sledovanie TV na rôznych zariadeniach. Sledovanie TV cez počítač umožňujú predovšetkým poskytovatelia televízie cez internet. Je totiž pohodlnejší ako klasická TV. Veľa ľudí ju môže tak sledovať v posteli či na cestách.

Seriály vládnu, pridáva sa k nim aj archív

Každoročne stúpa obľúbenosť aj TV archívu, kde diváci majú možnosť sledovať vybraný program až 30 dní spätne. „Náhodne vybraná nedeľa vykázala, že jeden človek sledoval TV v priemere 4 hodiny a 39 minút. Ide pritom o dosť vysoké číslo. Dokazuje to, že ľudia si majú zo širokej ponuky čo vybrať,“ konštatuje Pavel Górecki. Podľa záverov analýzy 52 % ľudí sleduje živé vysielanie a 48 % Slovákov využíva služby televízneho archívu. „Uvedené štatistiky dokazujú, že si ľudia začínajú vyberať čo chcú sledovať v TV. Už sa totiž viac nemusia prispôsobovať TV programu.Televízne zvyky sa zmenili. Ľudia si už nechcú prispôsobovať svoj čas televíznemu programu. Chcú si svoje obľúbené relácie pozrieť v čase, kedy sa im to najviac hodí,“ hodnotí Pavel Górecki, riaditeľ poskytovateľa televízie cez internet Lepšia.TV. Z pohľadu počtu pozretí vedú tradične televízne seriály. Vyhľadáva ich až 37,3 % ľudí. Filmy preferuje 21,6 % ľudí. Nasleduje zábava a spravodajstvo. Dokumenty v TV sleduje 6,1 % ľudí.

Typ programu  Počet pozretí v %
Filmy 21,6%
Seriály 37,3%
Zábava 14,1%
Spravodajstvo 9,6%
Dokumenty  6,1%
(bez typu) 2,3%
Šport 2,3%
Detské 6,6%
Hudba 1,2%

Súvisiace články