Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Rokovanie vlády nemusí byť len o povinnostiach. Takto si vicepremiér Raši zatancoval v Kežmarku
Zdielať na

Rokovanie vlády nemusí byť len o povinnostiach. Takto si vicepremiér Raši zatancoval v Kežmarku

KEŽMAROK / Akčný plán rozvoja okresu Kežmarok, ale aj iné zásadné témy, v stredu riešila vláda pod Tatrami. Medzi hlavné témy patril aj plán budovania vodovodov a kanalizácií v malých dedinách. Premiér sa mimoriadne venoval aj téme nespokojných reštituentov. No vicepremiér Richard Raši vám ukáže, že rokovanie môže byť nielen o povinnostiach, ale aj o zábave.

Aj napriek pochmúrnej politickej situácii začalo rokovanie vlády v Kežmarku optimisticky a temperamentne. "Pozrite sa, je jeseň, žijeme pochmúrnu dobu, no určite dobre padne trochu veselého," myslí si ministerka kultúry Ľubica Laššáková. 

V okrese Kežmarok sa akčný plán napĺňa už tri roky. A výsledok je celkom optimistický, vidieť to hlavne na nezamestnanosti, ktorá tu klesla z viac ako 23 percent na menej ako 15.

V praxi a v presnejších číslach to znamená, že bolo vytvorených približne 3 000 pracovných miest a v pláne je vytvoriť 500 ďalších. Za posledné tri roky prišli do okresu viac ako 3 milióny eur. Ďalšie milióny sa čerpajú z európskych fondov. A aj dnes vláda plánuje byť veľmi štedrá.

Čo sa ale Kežmarčanom za tie roky nepodarilo, je vybudovať vysnívaný obchvat mesta Kežmarok. "Tak dúfajme, budem veľmi rád, ak si to vláda zoberie tiež ako svoju prioritu," poznamenal primátor Kežmarku Jan Ferenčák. 

K svojim pozemkom sa nevedia dostať

Nebolo to ale jediné privítanie ministrov pod Tatrami. O veľmi vážnej téme chceli s premiérom a s ministrom obrany diskutovať reštituenti, ktorí sa 30 rokov nevedia dostať k svojim pozemkom v bývalom vojenskom výcvikovom priestore Javorina. "Ešte mám chuť sa s tým trošku pobiť, pretože stojí to za to, o ten majetok bojovať. K majetku sa dostávajú ľudia, ktorí v živote nerobili," myslí si reštituent Martin Pitoňák. 

Z peňazí, ktoré dnes vláda pre región vyčlenila, sa okrem iného bude v dedinách financovať oprava obecného rozhlasu, nákup traktorovej kosačky, postaví sa lávka cez potok v dedine Ľubica a nakúpia sa aj stoly a stoličky do kultúrneho domu.

Premiér sa na tlačovke po rokovaní vyjadril, že vláda tu bude vždy pre ľudí a do parlamentných hier sa ani on a ani členovia jeho kabinetu vtiahnuť nedajú. "To je možno ten veľký rozdiel medzi tým, čo dennodenne robíme my a tým, čo momentálne v posledným dňoch sledujeme v NR SR," poznamenal premiér Peter Pellegrini. 

Vláda rozdelila v Sobranciach viac ako 1,4 milióna eur. Vítali ich pokriky a transparenty: 

Súvisiace články