Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Na Sibíri majú takú zimu, že musia nechať naštartované autá
Zdielať na

Na Sibíri majú takú zimu, že musia nechať naštartované autá

OJMJAKON / Sibírska dedina Ojmjakon leží na východe Ruska a je považovaná za najchladnejšie trvalo osídlené miesto na svete. Najnižšia teplota tam bola nameraná v roku 1933, teplomery vtedy ukazovali - 67,8 °C. Tamojší obyvatelia sa domnievajú, že by mohli tento rekord prekonať tento rok, v pondelok sa teplota pohybovala okolo - 62 stupňov °C, informoval o tom denník Siberian Times.

Miestni si myslia, že teplota bola ešte nižšia. Ortuťové teplomery totiž mráz nevydržali a praskali, elektronické sa zase na - 62 °C zasekli. V Ojmjakone žije bezmála 500 ľudí, v 20. a 30. rokoch osada slúžila ako útočisko pre pastierov sobov. Počas 40. rokov vznikla permanentne osídlená dedina, blízko je aj vojenské letisko.

Chladnejšie než v Ojmjakone je už len na Antarktíde, svetadiel sa ale neradí medzi obývateľné časti sveta, a preto si sibírska dedina drží titul najchladnejšieho miesta na Zemi. Priemerná teplota v zime sa pohybuje okolo -50 stupňov Celzia a ľuďom často vonku omŕzajú riasy, vlasy alebo fúzy.

​Ľudia si na život v drsných podmienkach už zvykli, neprekvapuje ich, keď im zamrzne náplň v pere alebo okuliare. Počítajú s tým, že mráz nevydrží ani batéria, ako v aute, tak ani v telefóne. Svoje autá často nechávajú bežať celé dni, majú totiž strach, že potom už by nenaštartovali. Zložité je aj pochovávanie ľudí, zem je príliš zmrznutá. Najprv preto postavia hranicu a po jej vyhorení nebožtíkov pochovávajú pod ohniskom.

Súvisiace články