Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
VIDEO: Vráskavec zachránil potápačku pred žralokom
Zdielať na

VIDEO: Vráskavec zachránil potápačku pred žralokom

Archívne video

Neuveriteľné chvíľky pod hladinou zažila 63-ročná podmorská biologička Nan Hauser, keď sa s tímom svojich kolegov potápala vo vodách pri Cookových ostrovch. Jeden z mohutných vráskavcov, ktorého natáčala, priplával k nej a snažil sa ju vystrčiť nad hladinu. Vlastným telom sa ju naviac snažil chrániť pred päťmetrovým tigrím žralokom, ktorý sa k potápačom blížil.

Kuriózne stretnutie prebehlo už v októbri, len minulý týždeň sa však biologička o svoj zážitok podelila. "Ak by mi to niekto povedal, asi mu neuverím,“ povedala žena, ktorá sa za veľrybami potápa takmer 28 rokov. Počas októbrového ponoru pri Cookových ostrovoch natáčala dvojica vráskavcov, keď sa k nej jeden z nich začal približovať.

Veľryba sa začala o biologičku otierať a snažila sa ju ukryť pod plutvu. Nakoniec ju nosom začala postrkovať preč. Zo začiatku to Nan pobavilo. "Napísala som totiž pravidlá a nariadenia ohľadne obťažovania veľrýb – a zrazu jedna veľryba obťažovala ma,“ smiala sa žena v rozhovore pre server denník Mirror.

Celé vráskavcove snaženie trvalo okolo desať minút, ktoré vraj pripadali vedkyni ako večnosť. Až neskôr odhalila Hauser pravú príčinu správania. V diaľke si všimla siluetu viac než štvormetrového žraloka tigrieho, ktorý krúžil okolo potápačov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy