Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Geológovia objavili stratený ôsmy kontinent. Skrýva sa pod povrchom Európy
Zdielať na

Geológovia objavili stratený ôsmy kontinent. Skrýva sa pod povrchom Európy

Archívna reportáž

Pozrite si archívnu reportáž. O archeologické nálezy nie je núdza aj v Peru

BRATISLAVA / Vedci podľa všetkého objavili kontinent, ktorý nesie meno Väčšia Adria. Vedúci štúdie Douwe van Hinsbergen strávil so svojím tímom 10 rokov štúdiom a zhromažďovaním geologických údajov o Európe, severnej Afrike i západne Ázie. Výsledkom je pozoruhodné tvrdenie o stratenom ôsmom kontinente.

Štúdia, ktorú vedci predstavili vo viacerých vedeckých periodikách, medzi nimi i Science/AAAS i Gondwana Research, naznačuje, že geologické javy zasunuli Adriu, ktorá je veľká asi ako Grónsko, pod južnú Európu. Stať sa to malo približne pred 120 miliónmi rokov. 

Geológovia skúmali pohyby tektonických platní až 240 miliónov rokov späť, sledovali ochladzovanú horúcu lávu medzi dvoma posúvajúcimi sa doskami, ale aj zachytené horniny, ktoré obsahujú magnetické minerály. Horniny, ktoré v sebe uchovávajú pozostatky milióny rokov vedcom umožňujú zistiť, čo sa v tom období dialo. 

Skúmali preto magnetické horniny z 2300 miest v Stredomorí. Zozbierané údaje im pomohli vytvoriť počítačovú simuláciu pohybov zemských platní pred, počas i po pohyboch Adrie. 

Výsledkom štúdie je podľa vedcov fakt, že sa skrytý kontinent odlomil od súčasnej Afriky pred 220 miliónmi rokov a potom sa odtrhol aj od Pyrenejského polostrova, a to o 40 miliónov rokov neskôr. Pred 120 až 100 miliónmi rokov ale tektonické platne zatlačili Adriu pod dnešnú južnú Európu. "Najhlbšie časti sú teraz 1500 kilometrov pod Gréckom," uviedol Hinsbergen. Niektoré časti Adrie ale mali ostať na povrchu a stali sa súčasťou dnešného Talianska. 

Aj na Slovensku máme vedcov, ktorí sa zaoberajú histórie, ktorú datujeme milióny rokov dozadu. Pozrite si archívnu reportáž o slovenskom archeológovi, ktorý pátra po dinosauroch. 

Zdielať na

Súvisiace články