Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Neznáma látka vystrašila obyvateľov. Rieka nabrala krvavo červenú farbu
Zdielať na

Neznáma látka vystrašila obyvateľov. Rieka nabrala krvavo červenú farbu

Archívna reportáž

Znečistenie museli riešiť aj hasiči v Lazanoch, voda sa sfarbila na fialovo. Do potoka tam niekto vylial neznámu látku:

MELBOURNE / Obyvatelia mesta zostali v šoku po tom, ako sa ich miestny potok sfarbil do krvavo červena. Úrady vyzývajú obyvateľov k opatrnosti a predpokladajú, že takéto sfarbenie nemá pôvod v prírode. Nejde pritom o prvý prípad, ten istý potok už v minulosti sfarbilo do modra či červena.

Obyvatelia si všimli nezvyklé sfarbenie miestneho potoka, nadobudol totiž tmavú červenú farbu. Úrady obdržali množstvo hovorov od znepokojených občanov, píše portál Daily Mail.

Miestny environmentálny úrad EPA Victoria predpokladá, že tento úkaz nie je prírodného charakteru. Stopy ukazujú na pôvod kontaminácie z neďalekého pozemku na St Leonards Avenue. 

Hovorca Stephen Lansdell uviedol, že EPA odobrala vzorky z potoka, aby pomohla pri vyšetrovaní a určila, či sa zhoduje s akýmikoľvek látkami zo spomínanej nehnuteľnosti.

Vyšetrovatelia predpokladajú, že sa kontaminujúca látka do potoka dostala cez systém odvádzania dažďovej vody. Ak sa u vzorky potvrdí zhoda, EPA podnikne príslušné kroky na to, aby kontamináciu zastavila. 

Samotný únik sa už podaril zastaviť a aktuálne sa čaká na vyčistenie potoka. Látka sa nepovažuje za škodlivú pre ľudí a domáce zvieratá, no obyvateľov vyzývajú, aby sa vyhli prípadnému kontaktu. 

Nejde o prvý prípad

Potok má za sebou dlhú históriu znečistenia a v minulosti už farbu zmenil na modrú, žltú a smotanovú.

Len minulý rok sa v potoku zistila škála chemikálií, vrátane hasiacej peny PFAS po priemyselnom požiari.

Zemina pod obchvatom môže byť kontaminovaná. Hrozí znečistenie spodných vôd, tvrdia aktivisti. Viac vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy