Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Záchytné parkoviská sa v okolí Bratislavy pomaly stávajú realitou. Vyčlenené sú už aj financie
Zdielať na

Záchytné parkoviská sa v okolí Bratislavy pomaly stávajú realitou. Vyčlenené sú už aj financie

BRATISLAVA / Dopravné zápchy sú bežnou súčasťou dochádzania za prácou do hlavného mesta. Netýkajú sa ale len Bratislavy, ale aj mnohých okolitých obcí. Vo Svätom Jure, v Malackách a Šenkviciach sa to rozhodli riešiť tak, že pre autá vybudujú záchytné parkoviská. Ich vodiči by mali ďalej do Bratislavy pokračovať hromadnou dopravou. Tento problém majú aj iné mestá na Slovensku, preto ministerstvo pôdohospodárstva vyčlenilo na podobné projekty viac než 35 miliónov eur.

Záchytné parkovisko v Malackách bude slúžiť pre 91 vozidiel. Vodiči, ktorí budú smerovať do Bratislavy, odtiaľ ďalej môžu cestovať vlakom alebo autobusom. 

Na výstavbu tohto parkoviska mesto Malacky muselo kúpiť pozemok, ktorý sa nachádza v blízkosti železničnej stanice. "Z eurofondov sme vyčerpali viac ako 750 tisíc eur na samotnú stavbu. Náš vklad bol v tom, že sme kúpili za viac ako 400 tisíc eur samotný pozemok na vybudovanie záchytného parkoviska," približuje primátor Malaciek Juraj Říha. 

Starosta Šenkvíc televízii JOJ povedal, že preplnenú dedinu vozidlami zo susedných obci sa rozhodli riešiť výstavbou terminálu. Zatiaľ ide ešte len o neskolaudované parkovisko. "Vybudovali sme tri samostatné parkoviská, s kapacitou 88 parkovacích miest. Jedno sa nachádza pri železničnej stanici a ďalšie oproti železničnej stanici," vysvetľuje starosta obce Šenkvice Peter Fitz. 

Podľa župana ich snahou je, aby čo najviac ľudí cestovalo vlakom. "Postupne pôjde niekoľko ďalších projektov vrátane Dunajskej Lužnej, Pezinka, Ivanky pri Dunaji a Zohora," potvrdil Juraj Droba, predseda Bratislavského samosprávneho kraja. 

Problém rieši aj bratislavský magistrát 

Aj na Bratislavskom magistráte sa snažia, aby sa do Bratislavy dostalo čo najmenej vozidiel z okolitých obcí a miest. "Momentálne pracujeme na príprave záchytných parkovisk v mestských častiach Podunajské Biskupice, Rača a Petržalka, jednou zo spomínaných lokalít sú aj Vajnory," upresňuje hovorca bratislavského magistrátu Peter Bubla. 

Na ministerstve pôdohospodárstva na podobné projekty v rámci Slovenka vyčlenili vyše 35 miliónov eur. "K dnešnému dňu sme schválili 38 podobných projektov na Slovenku," poznamenal Jaroslav Regec, generálny tajomník služobného úradu ministerstva pôdohospodárstva. 

Vyše tisíc ľudí preplávalo Dunaj. Medzi nimi aj primátor Vallo: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy