Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Nová fasáda hotelu Danube mnohých pohoršila. Pamiatkári trvajú na zmene
Zdielať na

Nová fasáda hotelu Danube mnohých pohoršila. Pamiatkári trvajú na zmene

BRATISLAVA / Rozruch okolo rekonštrukcie hotela Danube v Bratislave sa stupňuje. Laikom ako aj odborníkom sa nepáči nová fasáda, ktorá sa nepozdáva ani pamiatkárom. Slovensko-ruským majiteľom hotela stavebný úrad stopol vydanie kolaudačného rozhodnutia.

Hotel Danube na brehu Dunaja postavili pred štvrťstoročím. Najväčší rozmach zaznamenal v 90. rokoch, keď boli jeho klientmi údajne najmä mafiáni či rôzne celebrity. Postupne však chátral a tak bola nutná rekonštrukcia. Tu však začal problém. Stavebné povolenie k rekonštrukcii síce majitelia dostali, no v rámci neho je jedna závažná podmienka a to súhlas zo strany pamiatkárov. Hotel sa totiž nachádza na území bývalých hradieb a preto je potrebné jeho konečný vizuál schváliť Krajským pamiatkovým úradom. Podľa starostu mestskej časti Stare mesto ide o bežnú prax.

"Vždy tí stavebníci pred realizáciou prišli za pamiatkármi a doniesli im ukážku, farebnosť, materiál a všetko," hovorí Radoslav Števčík, starosta mestskej časti BA- Staré Mesto. "My sme im dodali niekolko návrhov, v poslednom návrhu sa Krajský pamiatkový urad vyjadril tak, že fasáda je monolitická a pôsobí stavba velmi objemovo," tvrdí Ľudovít Černák ml. zo Sitno Holding Real Estate. "Sme im to presne vrátili s tým, že treba tu fasadu vertikálne rozčleniť v zmysle pôvodného riešenia - a odvtedy sme ich vlastne nevideli, až ked odhaľovali fasádu do Hviezdoslavovho námestia," povedala Ingrid Konrádová, hlavná bratislavská architektka.

"Podľa nás, ako investora a architekta, si myslíme, že toto je v podstate vertikálne rozbitie stavby. Niekomu sa to môže páčiť, niekomu sa to nemusí páčiť, "  obhajuje vizuál Černák.

Nestranný architekt reportérke TV JOJ vysvetlil,  prečo je nová fasáda hotela tak zatracovaná. "No do tejto lokality je naozaj zlá. Je tam použitá v podstate najlacnejšia forma fasády - kontaktná fasáda, čo je zatepľovací system a na tom je omietka, čiže pri tomto type rekonštrukcie určite nie," vyjadril sa architekt Branislav Kaliský.

Ak nedá súhlas Krajský pamiatkový urad, kolaudáciu stavebný urad nepovolí. Pamiatkári by návštevu architektov, ktorí novu fasádu navrhli, len uvítali. Tí su však neznámi. "To nie je, že technicky strhávame tu fasádu, ale musí dojsť k nejakým základným upravám, ale toto musia zdatní architekti zvládnuť," hovorí Ingrid Konrádová. "Ak pani Konrádová pôjde zajtra so mnou do stavebnín a ukáže mi, aké farby máme kúpiť, tak ja ju srdečne pozývam, premaľujeme hotel na farbu, aká sa jej najviac bude páčiť," reaguje Černák.

Nestranný architekt Branislav Kaliský odporúča: "Obložiť ju nejakým ušľachtilejším materiálom, buď kameňom, nejakú prevetrávanú fasádu alebo...Proste urobiť z toho výtvarne architektonické dielo".

Pôvodným zámerom ruských investorov bolo budovu zbúrať a postaviť polyfunkčné centrum. Nakoniec však predsa len ostali pri rekonštrukcii. "Ja však verím a som optimista, že stavebník jednoducho nájde s pamiatkármi také riešenie, ktoré bude akceptovateľné," verí starosta Števčík. "Tu je proste taký zvyk, že všetko všetkým prejde, ja si myslím, že zákony platia pre všetkých rovnako," myslí si Konrádová.

Inak by sa mohlo stať, že by aj iné hotely v pamiatkovej zone vyzerali po novom tak, ako hotel Danube alebo čo by povedala verejnosť na takto vynovený prezidentský palác.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy