Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Pri vojenskom areáli našli asi 150 nádob s neznámymi chemickými látkami
Zdielať na

Pri vojenskom areáli našli asi 150 nádob s neznámymi chemickými látkami

ZEMIANSKE KOSTOĽANY / Už niekoľko dní riešia vyšetrovatelia nález nádob s podozrivým obsahom. Našli ich pri plote vojenského útvaru v Zemianskych Kostoľanoch v prievidzskom okrese. Takmer 150 fľaštičiek a nádob obsahovalo chemické látky. Neznámy páchateľ ich tam zakopal do zeme.

Nádoby s neznámymi chemickými látkami objavila vojenská polícia. Nachádzali sa zasypané v čerstvo vykopanej jame, v lese, neďaleko plotu. Len pár metrov od centra výnimočnosti, kde chodia boj proti ostrým otravným a chemickým látkam cvičiť vojaci armád aliancie NATO. "Som znepokojená z tejto situácie, keď sa niečo takéto stane, mala by som byť o tom informovaná," vyjadrila sa starostka Jana Školíková.  Podľa informácií TV JOJ z prostredia vojenského útvaru boli nádoby zasypané asi 1,5 metra pod zemou. Po ich objavení boli v najvyššej pohotovosti nielen vojaci a polícia, ale aj hasiči a zástupcovia civilnej ochrany.  

"Na základe prvotných informácii bola na miesto vyslaná jednotka na zistenie ohrozenia zdravia ľudí v okolitých obciach. Podlieha to vyšetrovaniu prezídia policajného zboru a okresného riaditeľstva v Prievidzi," informoval Igor Vavro, prednosta Okresného úradu Prievidza. Oslovili sme ministerstvo obrany – aj to nás odporučilo na políciu. "Vo veci prebieha vyšetrovanie, ktoré je v kompetencii polície," uviedla hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková. "Krajský vyšetrovateľ z Trenčína začal trestné stíhania vo veci zločinu nedovolená výroba jadrových materiálov, rádioaktívnych látok, vysokorizikových chemických látok a prečinu neoprávneného nakladania s odpadmi," vyjadril sa policajný hovorca Pavol Kudlička. 

Podľa informácií TV JOJ z prostredia vyšetrovania policajti na mieste zaistili takmer 150 nádob s rôznymi chemickými látkami. "Ďalšie informácie vzhľadom k prebiehajúcemu vyšetrovaniu nebudeme poskytovať," dodal Kudlička. 

V Medzilaborciach našli muníciu z II. svetovej vojny. Viac v reportáži TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy