Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Ukončili vyšetrovanie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej
Zdielať na

Ukončili vyšetrovanie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Vyšetrovateľ ukončil vyšetrovanie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Obhajobe dal lehotu od 30. septembra do 4. októbra na oboznámenie sa s výsledkami vyšetrovania vraždy a jeho novinára.

Vyšetrovateľ pristúpil k ukončeniu vyšetrovania v prípade vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Ako prvý o tom informoval portál TASR.

​Obhajobe mal dať lehotu od 30. septembra do 4. októbra na oboznámenie sa s výsledkami vyšetrovania. Podľa informácii TV JOJ advokáti obvinených ešte oficiálne stanovisko nemajú. Oslovili sme právničku Ivetu Kochanskú, ktorá zastupuje Tomáša Szabóa. "Neviem o tom, od vyšetrovacích orgánov zatiaľ nemám žiadnu informáciu," uviedla pre TV JOJ Kochanská.

"Od začiatku vyšetrovania sa k ničomu nevyjadrujem, nebudem to robiť ani dnes," uviedol advokát Miroslava Marčeka, Martin Endrödy. Polícia informáciu nekomentuje, odvolala sa na Úrad špeciálnej prokuratúry, ktorý si od začiatku vyhradil právo o informovaní o Kuciakovej vražde. "Vyšetrovateľ je procesne samostatný. Disponujeme informáciou, že prebieha oboznamovanie sa s výsledkami vyšetrovania," potvrdila hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

"Môj právny zástupca ma už informoval, že k takémuto úkonu malo dôjsť. Podrobnosti ešte neviem. Určite budem veľmi podrobne študovať každú stránku, každý dôkaz obsiahnutý vo vyšetrovacom spise. Mne zavraždili dcéru a zaťa a budem v tomto veľmi dôsledná," reagovala matka zavraždenej, Zlatica Kušnírová. 

Právny zástupca poškodenej rodiny Kuciakovcov má termín o ukončení vyšetrovania vraždy oficiálne potvrdený. "Budeme študovať spis od stredy tohto týždňa u vyšetrovateľa na NAKA v Nitre," uviedol pre TV JOJ advokát Daniel Lipšic. Ten nepovažuje ukončenie vyšetrovania za predčasné. Podľa neho je dobré, že sa tak stalo ešte skôr, než obvineným uplynie lehota väzby. Čo sa týka nedávneho vylúčenia piateho z obvinených, údajného sprostredkovateľa vraždy, Zoltána Andruskóa, bol to predvídateľný krok vyšetrovacích orgánov vzhľadom na jeho spoluprácu s políciou. 

Na rozdiel od obvinených budú poškodené strany v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej študovať vyšetrovací spis na NAKA v Nitre. Advokáti obvinených spis budú študovať vo väznici. TV JOJ pripomína, že nedávny presun Mariana Kočnera z Leopoldova do Nitry súvisel práve s ukončením vyšetrovania. Kočnera previezli do Nitry v ten deň, ako sa skončilo pojednávanie v kauze Zmenky, teda 10. septembra. 

Pozrite si reportáž: 

​Vlani, 25. februára prišli do domu Jána Kuciaka policajti. Ján a Martina nereagovali rodičom na telefonické volania a preto požiadali policajtov, aby preverili, či sú ich deti v poriadku. V dome našla oboch snúbencov hliadka zastrelených. 26. februára sa o tragédii dozvedela verejnosť. Zložité vyšetrovanie sprevádzala zahraničná pomoc expertov z Europolu aj z amerického Federálneho vyšetrovacieho úradu. Generálny prokurátor Čižnár vyhlásil, že urobí peklo ak sa preukáže motív vraždy práca novinára. Ján Kuciak písal okrem Kočnerových podozrivom podnikaní aj o talianskej mafii na slovensku, talianska stopa sa nepotvrdila. 

Rok aj jeden mesiac potrebovali vyšetrovatelia na získanie dôkazov potrebných pre identifikovanie hlavného objednávateľa vraždy novinára. 8.marca obvinila pre vraždy Kuciaka a Kušnírovej Mariana Kočnera.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy