Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Kúpili ste si zájazd v tejto cestovnej kancelárii? Buďte na pozore
Zdielať na

Kúpili ste si zájazd v tejto cestovnej kancelárii? Buďte na pozore

BRATISLAVA / Cestovná kancelária Thomas Cook, ktorá v pondelok ohlásila úpadok, mala vlastnícky podiel aj v ďalších cestovných kanceláriách. Pre televíziu JOJ ich názvy povedal riaditeľ Slovenskej asociácie cestovných kancelárií Roman Berkeš. Televízia JOJ sa spojila aj so Slovenkou, ktorá si cez nemeckú pobočku Thomas Cook zaplatila dovolenku na Cypre do konca týždňa.

Podľa tvrdenia šéfa Slovenskej asociácie cestovných kancelárií Romana Berkeša by sa mali mať na pozore aj tí klienti, ktorí zájazd kúpili v cestovných kanceláriách Neckermann Raisen, Bucher Raisen, Öger Tours, Air marine a teda aj spomínaný Thomas Cook. Vo všetkých týchto cestovných kanceláriách mal Thomas Cook majetkové prepojenie. 

Ak si kliknete na internetové stránky týchto cestovných kancelárií, presmeruje vás to na stránku Neckermann Reisen. Tam sa nachádza oznam o skrachovaní cestovnej kancelárie Thomas Cook. "S ľútosťou Vám oznamujeme, že rokovania ohľadom navýšenia kapitálu skupiny Thomas Cook a.s. neviedli k pozitívnemu výsledku. Z uvedeného vyplýva, že Thomas Cook Austria AG zastavil predaj. Zaknihované rezervácie nebudú uskutočnené. Ďalšie informácie Vám poskytne poistný likvidátor. Budeme Vás informovať o akomkoľvek ďalšom vývoji." 

Televízia JOJ sa spojila so slovenskou dovolenkárkou, ktorá si cez nemeckú pobočku Thomas Cook zaplatila dovolenku na Cypre do konca týždňa. "Na recepcii nám povedali, že máme uhradiť celý náš pobyt, ktorý my sme reálne už uhradili pred našim príjazdom, znovu a potom my si to máme vymáhať od poisťovne. A Ak nie, tak sa máme ihneď vysťahovať, alebo neviem ako to bude," vraví Viktória. 

Podľa Berkeša by mali byť ostražití aj tí klienti, ktorí si zájazd kúpili cez touroperatora. A informáciu, cez ktorú cestovnú kanceláriu zájazd zakúpili, by mali podľa jeho slov nájsť na spodnej strane kúpnej zmluvy. 

Pozrite si rozhovor s Romanom Berkešom: 

​Podľa Romana Berkeša by sa mali klienti, ktorí sa na zájazd len chystajú, nakontaktovať na cestovnú kanceláriu, pretože tá bude mať najčerstvejšie informácie. Úpadok cestovnej kancelárie Thomas Cook sa týka aj slovenských cestovateľov. Obavy majú aj českí turisti: "Časť dovolenky máme zaplatenú, teraz máme ešte doplatiť zvyšok. Je však otázne, či máme platiť firme, ktorá je insolventná."

Zástupca českej dcérskej spoločnosti Neckermann ich ale upokojuje: "My momentálne nevstupujeme do insolventnosti, len sme pozastavili predaj nových zájazdov."

"Situáciu, ktorá vznikla s krachom cestovnej kancelárie, samozrejme dôsledne sledujeme. Sme v kontakte tak s britskými úradmi ako aj so Slovenskou asociáciou cestovných kancelárií. V tejto súvislosti sa zatiaľ na nás neobrátili žiadni občania Slovenskej republiky a to či už doma, alebo v Spojenom kráľovstve. Máme však informáciu, že medzi klientmi britskej cestovnej kancelárie sú aj naši občania. V tejto chvíli im odporúčame sledovať ich webové sídlo, ktoré je thomascook.caa.co.uk., prípadne im odporúčame kontaktovať zastupiteľský úrad Slovenskej republiky," uviedol hovorca ministerstva zahraničných vecí Juraj Tomaga. 

Podľa Romana Berkeša zo Slovenskej asociácie cestovných kancelárii sa klienti nemusia obávať o svoje peniaze. Spoločnosť Thomas Cook bola totiž riadne poistená proti insolventnosti a klienti sa budú môcť obrátiť na likvidátora. "Svojim spôsobom je to zvláštnosť, že skrachovala najväčšia a vlastne najstaršia cestovná kancelária na svete. Táto informácia určite prekvapila mnohých," povedal Berkeš. Podľa neho signálom, že cestovná kancelária má problémy môžu byť aj dlhodobo ponúkané zlacnené last minute zájazdy. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy