Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Známa cestovná kancelária ohlásila bankrot. Na dovolenkách nechala asi 600 tisíc klientov
Zdielať na

Známa cestovná kancelária ohlásila bankrot. Na dovolenkách nechala asi 600 tisíc klientov

LONDÝN / Zadĺžená britská cestovná kancelária Thomas Cook skrachovala. Informoval o tom v pondelok ráno britský úrad pre civilné letectvo, podľa ktorého firma oznámila bankrot v pondelok ráno. Na dovolenke v zahraničí sa aktuálne nachádza zhruba 600 tisíc jej klientov, z toho je asi 150 tis. britských občanov.

Mimoriadna situácia sa týka asi 600 tisíc ľudí, ktorí sú na dovolenkách v zahraničí a ďalších, ktorí si cez túto cestovku zakúpili dovolenku. Najstaršia a jedna z najznámejších cestovných kancelárii Thomas Cook oznámila svoj krach v skorých ranných hodinách. Spoločnosť bola dlhodobo v strate a uplynulé mesiace hasila finančné problémy ako len vedela. Po dlhom rokovaní v noci na dnes už manažment nenašiel finančné prostriedky na záchranu a spoločnosť vyhlásila bankrot. 

Cestovná kancelária Thomas Cook v sobotu požiadala o štátnu pomoc. K tomuto kroku pristúpila pod tlakom veriteľských bánk vrátane peňažných ústavov RBS a Lloyds, ktoré trvajú na tom, že firma musí nájsť 200 mililiónov libier (GBP) pre prípad, že by potrebovala dodatočné peniaze počas zimného obdobia.

​V júli spoločnosť Thomas Cook vypracovala podnikateľský plán, podľa ktorého potrebovala 900 miliónov libier. Mala ich dostať od čínskej spoločnosti Fosun, skupiny veriteľov a niektorých ďalších investorov. Skupina veriteľských bánk si však potom objednala nezávislé preskúmanie a jej finančný poradca uviedol, že Thomas Cook bude potrebovať dodatočných 200 miliónov libier nad rámec už doteraz požadovaných 900 miliónov.

https://twitter.com/SkyNews/status/1176011899848278017

Vedenie spoločnosti sa svojim klientom ospravedlnilo a a riaditeľ Úradu civilného letectva vyzval tých, ktorí majú zakúpenú dovolenku u nich a ešte na ňu neodišli, aby ani nechodili na letisko a tým, ktorí už v zahraničí sú, nech nepanikária a pokračujú v dovolenke. "Úrad letectva začína repatriáciu, je to najväčšia repatriácia od druhej svetovej vojny a všetkých dovezieme domov späť do Veľkej Británie v čo najbližšom termíne k dátumu ich návratu. Spustili sme webovú stránku, špecializovanú webovú stránku, ktorá obsahuje všetky podrobnosti o spiatočných letoch," povedal Tim Johnson. 

Britské úrady okamžite spustili operáciu Matterhorn, v rámci ktorej dovezú dovolenkárov späť mimoriadnymi letmi. Podľa odhadov za ňu britskí poplatníci môžu zaplatiť sto až šesťsto miliónov libier. Cieľom je čo najskôr dostať domov všetkých britských dovolenkárov. 

"Rokovania o plánovanej rekapitalizácii Thomas Cookovej skupiny plc zlyhali. Realizáciu cesty s odchodom 23. a 24. septembra nie je možné zabezpečiť. Akýkoľvek predaj dovoleniek je pozastavený. V súčasnej dobe dávame dokopy posledné možnosti. Ak tieto zlyhajú, budeme nútení požiadať o spoločnosti Thomas Cook Gmbh, Thomas Cook Tourism Gmbh a Bucher Travel & ÖGER TOURS GMBH a prípadne ďalšie spoločnosti. Hneď ako to bude možné, budeme kontaktovať hostí s odchodom 23. a 24. septembra. Prezrite si, prosím, výzvu v našich pobočkách," vyjadrila sa cestovná spoločnosť Neckermann Reisen, ktorej väčšinovým spoločníkom je práve Thomas Cook. Táto spoločnosť predáva dovolenky aj na Slovensku. 

"Povedali nám, že máme ísť k stánku inej spoločnosti a tam nám dajú viac informácií. Možno nepoletíme dnes. Zatiaľ nie je nič isté," vraví britká turistka Gower. Prípad sleduje aj slovenské ministerstvo zahraničných vecí. "Situáciu, ktorá vznikla s krachom cestovnej kancelárie, samozrejme dôsledne sledujeme. Sme v kontakte tak s britskými úradmi ako aj so Slovenskou asociáciou cestovných kancelárií. V tejto súvislosti sa zatiaľ na nás neobrátili žiadni občania Slovenskej republiky a to či už doma, alebo v Spojenom kráľovstve. Máme však informáciu, že medzi klientmi britskej cestovnej kancelárie sú aj naši občania. V tejto chvíli im odporúčame sledovať ich webové sídlo, ktoré je thomascook.caa.co.uk., prípadne im odporúčame kontaktovať zastupiteľský úrad Slovenskej republiky," uviedol hovorca ministerstva zahraničných vecí Juraj Tomaga. 
Podľa Romana Berkeša zo Slovenskej asociácie cestovných kancelárii sa klienti nemusia obávať o svoje peniaze. Spoločnosť Thomas Cook bola totiž riadne poistená proti insolventnosti a klienti sa budú môcť obrátiť na likvidátora. "Svojim spôsobom je to zvláštnosť, že skrachovala najväčšia a vlastne najstaršia cestovná kancelária na svete. Táto informácia určite prekvapila mnohých," povedal Berkeš. Podľa neho signálom, že cestovná kancelária má problémy môžu byť aj dlhodobo ponúkané zlacnené last minute zájazdy. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy