Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Na Slovensku testovali pohybovú zdatnosť školákov. Výsledky prekvapili aj odborníkov
Zdielať na

Na Slovensku testovali pohybovú zdatnosť školákov. Výsledky prekvapili aj odborníkov

BANSKÁ BYSTRICA / BRATISLAVA / Už niekoľko rokov nie je žiadnym tajomstvom, že deti majú problém čo i len urobiť kotúľ. Aj preto myšlienka testovania pohybovej zdatnosti žiakov na základných školách zožala potlesk. No jej metodika a vyhodnocovanie naopak kritiku, rovnako ako športy, ktoré boli testovaným prvákom a tretiakom odporúčané. Teda, pokiaľ nie sú oni alebo ich rodičia veľkými fanúšikmi napríklad suma, frisbee alebo vzpierania.

"Moje vlastné dieťa dostalo odporúčanie na sumo, bobi a vzpieranie, pritom od narodenia má podváhu, okrem toho nespĺňa tie základné kritéria z hľadiska športového výkonu. Tam ja vidím najväčší problém," hovorí otec a zároveň docent UMB Martin Pupiš, ktorý sa zaoberá problematikou športového výkonu a tréningu.

Dvadsatka odborníkov vo svojom liste tvrdí, že je dobré, že sa takýto test pohybovej zdatnosti robí, no na druhej strane neboli viaceré veci dotiahnuté. Napríklad kritizujú dĺžku i intenzitu testovania prvákov. "Moja dcéra sa ma spýtala či vždy po takomto tréningu budú zvracať a to nepovažujem za dobrý vstup do športu," dodáva Pupiš. 

"Pripomíname, že projekt testovania sa stále nachádza v štádiu prípravy a našou snahou je nastaviť ho čo najkvalitnejšie," vyjadrila sa v mene ministerstva školstva Andrea Pivarčiová. Pripomienky k metodike má aj člen expertnej komisie, ktorá testovanie pohybových predpokladov žiakov prvých a tretích ročníkov robí. "Ja by som navrhoval úpravu troch testov. Lebo si myslím, že keby sa upravili tak, ako som ja navrhoval, tak bolo by to rpe tie deti prijateľnejšie a vyjadrilo by to testami to, čo chceme, aby to vyjadrilo," myslí si člen expertnej skupiny ministerstva Ivan Čilík. 

Či k tomu dôjde, to je otázka, ktorú chcú ministerstvu položiť už spomínaní odborníci na telovýchovu a šport z Banskej Bystrice. V Českej republike, kde sa taktiež chystajú k testovaniu pohybovej zdatnosti si zvolili vyššie ročníky a inú metodiku.

"Chceme nadviazať na testovanie, ktoré bolo naposledy asi pred 40 rokmi. To znamená plošná diagnostika v zmysle základných motorických predpokladov a teda nie predpokladov na športovú činnosť," poznamenal dekan Fakulty športových štúdií Masarykovej univerzity Brno Martin Zvonař. Teda nie na aký šport má dieťa talent, ale či dokáže napríklad urobiť kotúľ. Odborníci upozorňujú aj na to, že sa rodič veľa z výsledkov testov nedozvie. Iba ak odporúčanie na pre Slováka často atypický šport. "Ja považujem za neprimerané deťom na Slovensku odporúčať športy ako sumo, frisbee, alebo podobné športy," skonštatoval Pupiš. 

"Nie je vylúčené, že na základe dohody odborníkov a reálnych podmienok športu na Slovensku bude zoznam športov upravený," reagoval Pivarčiová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy