Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Košický samosprávny kraj ponúkol odkúpenie U. S. Steel Košice za jedno euro
Zdielať na

Košický samosprávny kraj ponúkol odkúpenie U. S. Steel Košice za jedno euro

KOŠICE / Košický samosprávny kraj ponúkol odkúpenie oceliarne U. S. Steel Košice za jedno euro. V prípade košického závodu vidí vedenie KSK podobný vývoj, ako sa udial koncom januára 2012 v bývalých oceliarňach U. S. Steel v Srbsku, v Železara Smeredevo. Do roku 2021 má zo závodu odísť 2 500 zamestnancov a práve tomuto chce košický kraj zabrániť.

"Dočasným vstupom do U. S. Steel Košice chce predísť následkom negatívneho vývoja v závode, najmä prepúšťaniu ďalších zamestnancov," informovala hovorkyňa košického župana Anna Činčárová. Ako prvý o situácii informoval košický Korzár.  V závode a jeho dcérskych spoločnostiach pracuje v súčasnosti približne 12 000 ľudí.

"Máme obavu o zachovanie konkurencieschopnosti podniku, o jeho dlhodobé prežitie a tiež o zachovanie zamestnanosti v kraji," povedal župan Rastislav Trnka (nezávislá). S predstaviteľmi oceliarní už inicioval stretnutie, kde sa informoval o súčasnej situácii v podniku a tiež o vízii spoločnosti. 
"Vzhľadom na predchádzajúcu diskusiu o investičnom dlhu a ekonomických problémoch, s ktorými U. S. Steel bojuje, sme vedeniu spoločnosti ponúkli pomocnú ruku. Aby sme predišli následným problémom a uchránili zamestnanosť v kraji, ponúkli sme zatiaľ neoficiálne odkúpenie závodu U. S. Steel Košice za obdobných podmienok ako v srbskom Smeredeve, kde prešli oceliarne do rúk verejného sektora za jeden dolár," vysvetlil Trnka. 

"Keby župa tento podnik prebrala, došlo by k ohrozeniu nielen dvetisíc, ale všetkých dvanásťtisíc zamestnancov U.S. Steelu a je to naozaj absolútna blbosť. Ide naozaj o prejav veľkého cynizmu a nechutný prvo aprílový žart voči všetkým zamestnancom U.S. Steelu, ktorí sa cítia byť ohrození," vyjadril sa Richard Raši, podpredseda vlády pre pre investície a informatizáciu. 

Problém sú aj environmentálne dane 

Košický oceliarsky podnik prepúšťanie oznámil v júli 2019. "Prijímame toto rozhodnutie po starostlivom zvážení toho, že musíme konať, aby sme ochránili naše podnikanie a zostali konkurencieschopní. Sme si vedomí, že toto rozhodnutie bude mať dopad na tisíce rodín v regióne, tak v súvislosti s priamymi i nepriamymi pracovnými miestami. Zodpovednosť za budúcnosť firmy nám prikazuje prispôsobiť sa vzniknutej situácii a zaručiť prežitie U. S. Steel Košice," vyjadril sa v tom čase  prezident USSK James E. Bruno.  Za najväčší súčasný problém závodu označil prezident U. S. Steel  takzvané environmentálne dane Európskej únie. Výrobcovia z Európskej únie sa totiž cítia byť týmito poplatkami diskriminovaní, producenti ocele z krajín mimo EÚ majú voči nim konkurenčnú výhodu. 

Na stretnutí otvoril Trnka aj otázku investičného dlhu, ktorý kraj považuje za hlavný dôvod stagnácie podniku, nedostatočného odbytu a následného znižovania stavov zamestnancov. Investičný dlh americkej spoločnosti je odhadovaný na približne jednu miliardu eur. "Nazdávame sa, že hlavne nízka miera investícií do modernizácie a rozvoja podniku má za následok znižovanie konkurencieschopnosti U. S. Steel na trhu," poznamenal Trnka. 

Košický manažment ale upozornil, že o predaji rozhodnúť nemôže. Americké vedenie korporácie sa však bude touto ponukou zaoberať, keď bude doručená oficiálne. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy