Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Boj proti smogu prehrávame. Riešením by mohli byť geotermálne vrty
Zdielať na

Boj proti smogu prehrávame. Riešením by mohli byť geotermálne vrty

VYSOKÉ TATRY / Geotermálna energia má vyriešiť problém so smogom na poľskej strane Tatier. V Zakopanom pokrýva už takmer polovicu spotreby a je výrazne podporovaná štátom. Podobný projekt na slovenskej strane Tatier však narazil na odpor. Podľa domácich môže priniesť viac škody ako úžitku.

S pomaly blížiacou sa zimou sa na tvárach obyvateľov Zakopaného objavujú vrásky, pretože ani jeden rok po sebe nedokázali vyhrať svoj boj so smogom. Riešením by ale mohla byť geotermálna energia. Poľský štát investoval desiatky miliónov eur. Pripravené sú vrty a funkčná rozvodná sieť.

Takto chcú vytlačiť uhoľné kotly. "Ide o energiu, ktorú dodávame do domácností, do škôl či nemocníc. Pokrývame tým aktuálne už 40% tepelných výdajov," vysvetľuje Wojciech Ignacok, Geotermia Podhalanska. "Je to veľmi bezpečný zdroj energie, mám teplo a bez rizika požiaru," poznamenala obyvateľka Zakopaného Barbara Kitkowska. 

Na slovenskej strane Tatier problém so smogom nemáme, ale aj tak sa objavil prvý pokus. Geotermálny vrt má vykurovať súkromný objekt. Samospráva tým nie je nadšená. "Obišlo to mesto a na mesto prišlo už len samotné vyjadrenie. Okresný úrad povoľuje tento vrt bez námietky," skonštatoval kontrolór mesta Vysoké Tatry Michal Hanč. 

"Predpokladaná hĺbka vrtu je do 500 metrov s očakávanou teplotou od 20 do 25°C s využitím geotermálnej vody ako alternatívneho zdroja energie," uvádza sa vo vyjadrení Autonova s.r.o.. 

Zámer investora sa nepozdáva mnohým Tatrancom

Rozhodli sa preto spísať petíciu proti geotermálnemu vrtu. "Z debát s viacerými odborníkmi na danú oblasť sme zistili, že môže dôjsť geotermálnym vrtom k rizikám trvalého poškodenia prírody," vyhlásila poslankyňa Mestského zastupiteľstva Lucia Dubielová. "Vnímame petíciu ako možnosť vysvetliť občanom otázky, ktoré vznikli zverejnením zámeru geotermálneho vrtu na pripravovanom verejnom zhromaždení," reaguje Autonova s.r.o.. 

Domáci sa obávajú aj o bezpečnosť a žiadajú nové posudky. Slovenský projekt navyše nepodporili ani Poliaci."Vrty musia byť ďalej od Tatier. Vrt v Zakopanom ukázal, že voda má iba 26 stupňov a je nepoužiteľná. O 20 kilometrov ďalej sme už mali 80 stupňov," hovorí Ignacok. "V tomto prípade treba zvážiť, že niečo také v národnom parku a riziká s tým spojené sú adekvátne," dodáva Dubielová. 

Vodná nádrž Starina zrejme nebude stačiť. Vodohospodári uvažujú o ďalšej: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy