Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Penzión odmietol ubytovať Turkov. Sme proti rasizmu, hovorí ich kamarát
Zdielať na

Penzión odmietol ubytovať Turkov. Sme proti rasizmu, hovorí ich kamarát

BRATISLAVA / Šok aj smútok. Takto opisujú začiatok dovolenky na Slovensku traja tureckí študenti. Dievča a dvaja mladíci sa rozhodli ubytovať v jednom z bratislavských penziónov. Zariadenie ich ale odmietlo prijať kvôli tomu, že pochádzajú z Turecka.

"Sme maximálne prekvapení z toho, čo sa stalo. Je to neakceptovateľné. Len dostať víza bolo náročné. Teraz majú prísť sem a nemajú kde bývať," hovorí Ibrahim, ktorý šokujúcu odpoveď z penziónu zverejnil na facebooku. 

Trojica tureckých študentov plánovala prísť na Slovensko v rámci študijeného projektu. Prostredníctvom portálu booking.com si zarezervovali ubytovanie. 

Po rezervácii im prišla šokujúca odpoveď. "Z bezpečnostných dôvodov, neubytovávame ľudí z Turecka a arabských štátov. Ospravedlňujeme sa," znela odpoveď penziónu. 

Vlna kritiky

Ibrahim v mene svojich kamarátov túto odpoveď zverejnil na svojom facebookovom profile. Ľudia toto konanie ihneď odsúdili, internet zaplavila vlna kritiky.

Správanie personálu slovenského hotela odsúdila aj veľvyslankyňa Turecka na Slovensku. "Považujem toto správanie za rasistické. Je to porušovanie ľudských práv. Chcem podoknúť, že ide o individuálny prípad a nemôžeme ho vzťahovať na celé Slovensko," uviedla Lebibe Gülhan Ulutekin, veľvyslankyňa Tureckej repjubliky na Slovensku. 

Ubytovacie zariadenie sa k incidentu nevyjadrilo. 

Penzión takouto odpoveďou zareagoval na obejdnávku tureckých študentov:

facebook

Ubytovací portál penzión zablokoval 

Kým sa v ubytovacom zariadení popoludní dalo ešte ubytovať, neskôr túto možnosť samotný ubytovací portál zablokoval a ponúkal iné možnosti ubytovania. 

"Pokiaľ je to v prevádzkových možnostiach ubytovacieho zariadenia, takmer nesmie odmietnuť službu spotrebiteľovi. Bez ohľadu na to, či je zahraničný alebo domáci turista, alebo akej rasy je," uviedla hovorkyňa Slovenskej obchodnej inšpekcie Dan uša Krkošová.

Slovenská obchodná inšpekcia však v tomto prípade konanie nezačala. Zatiaľ. Študenti, ktorí chceli prísť do Bratislavy, do hlavného mesta aj prídu. Zarezervovali si ale iné ubytovanie. "Sme ľudia, ktorí budú meniť budúc nosť. A sme jednoznačne proti rasizmu," dodal Ibrahim. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy