Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Zabijaka zo švédskej školy viedol rasizmus. Obete si vyberal
Zdielať na

Zabijaka zo švédskej školy viedol rasizmus. Obete si vyberal

ŠTOKHOLM / Útočník, ktorý vo štvrtok v škole na juhozápade Švédska zabil učiteľa a jedného žiaka, konal z rasistických pohnútok. Oznámili to vyšetrovatelia. Švédske médiá už vo štvrtok špekulovali, že 21-ročný útočník bol sympatizantom krajnej pravice. Školu navštevuje mnoho žiakov z prisťahovaleckých rodín.

"Sme presvedčení, že útočník bol počas svojho konania vedený rastistickými motívmi," citovala agentúra Reuters policajného šéfa Niclasa Halgrena.

"K tomuto záveru sme dospeli na základe toho, čo sme našli pri domovej prehliadke jeho bytu," povedal. Dodal tiež, že na rasový motív ukazuje aj to, že muž si svoje obete vyberal.

Medzi žiakmi

Čin sa odohral v Trollhättane na základnej škole, do ktorej chodí asi 400 žiakov od prípravky až po deviatu triedu. Útočník zranil ešte jedného učiteľa a jedného žiaka, potom ho polícia postrelila.

SITA

Zraneniam následne podľahol. Trollhättan leží približne 75 kilometrov severne od druhého najväčšieho švédskeho mesta Göteborgu.

Neznášal islam

Podľa švédskych médií útočník neznášal islam a prisťahovalcov. Fascinovali ho vojnové filmy a romány Stephena Kinga. Na svojom účte na YouTube vraj zverejňoval filmy o Adolfovi Hitlerovi a nacizme.

Na svojom facebookovom účte údajne minulý týždeň zdieľal výzvu krajne pravicovej strany Švédski demokrati ku konaniu referenda o imigrácii.

Pozrite si priloženú reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy