Polojasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Útok na základnej škole vo Švédsku: neprežili učiteľ, žiak ani útočník
Zdielať na

Útok na základnej škole vo Švédsku: neprežili učiteľ, žiak ani útočník

ŠTOKHOLM / Životy jedného učiteľa a jedného študenta si v škole na juhozápade Švédska vyžiadal útok, ktorý spáchal maskovaný muž ozbrojený mečom. Študent podľahol svojim ťažkým zraneniam po útoku. Vážne zranení zostávajú ešte jeden učiteľ a ďalší študent. Podozrivého postrelila polícia, svojim zraneniam podľahol.

Pôvodne švédske médiá písali o jednom zranenom dospelom a štyroch zranených deťoch. Nemocničné zdroje ale neskôr oznámili, že jedna zo zranených osôb zomrela. Dvaja študenti vo veku 11 a 15 rokov sú vo vážnom stave a podstúpili operáciu. "Pohybujú se na hranici medzi životom a smrťou," vyhlásil lekár Lars Spetzešte pred úmrtím druhej obete. 

"Do školy vnikla maskovaná osoba. Mala pri sebe veľký nôž alebo meč. Útočník zranil niekoľko osôb, neviem ale, aké zranenia utrpeli," vyhlásil podľa švédskeho denníku Expressen policajný hovorca Stefan Gustafsson.

Streľba v jedálni

Policajti útočníka postrelili v jedálni školy. Hovorca nemocnice, kam muža previezli, pôvodne povedal, že tiež útočník svojim zraneniam podľahol. Neskôr ale svoje tvrdenie odvolal, napísal denník Dagens Nyheter. Útočník, ktorého totožnosť stále nie je známa, svojim zraneniam nakoniec ale podľahol.

SITA

K útoku došlo na základnej škole v meste Trollhättan, kde študuje asi 400 žiakov od prípravky až po deviatu triedu. Trollhättan leží asi 75 kilometrov severne od druhého najväčšieho švédskeho mesta Göteborgu. 

Policajti i sanitky

Svedkovia vypovedali, že okolo školy sa zhromaždilo niekoľko policajných áut a sanitiek. Bolo vidieť šokovaných, plačúcich rodičov i žiakov, ktorí miesto rýchlo opúšťali.

SITA

Miestna predstaviteľka Fahimeh Nordborg bez bližších podrobností povedala, že situácia je veľmi vážna a že v škole sa vyskytli problémy už v minulosti.

SITA

Pozrite si priložené video:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy