Jasno
16°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Palestínčan pobodal izraelského vojaka, do regiónu mieri šéf OSN
Zdielať na
Zahraničie

Palestínčan pobodal izraelského vojaka, do regiónu mieri šéf OSN

Zdroj: SITA

JERUZALEM / Palestínčan na Západom brehu pobodal dnes izraelského vojaka. Jeho kolegovia útočníka postrelili, informovala armáda. Podľa nej vojak utrpel ľahké zranenia a útočníka previezli do nemocnice.

Incident sa odohral v dedine neďaleko mesta Hebron počas násilných nepokojov palestínskych demonštrantov, dodala armáda.

Podrobnosti o stave útočníka nie sú známe, uviedla agentúra AP.

Ukončí násilnosti?

Región sa dnes chystá neplánovane navštíviť generálny tajomník OSN Pan Ki-mun, aby sa pokúsil ukončiť mesiac trvajúcu vlnu násilností, informoval palestínsky minister zahraničných vecí Rijád Malkí. Šéf OSN sa podľa neho stretne s izraelskými aj palestínskymi predstaviteľmi.

Pan Ki-mun ešte pred návštevou vyzval obe strany na upokojenie situácie. Ako uviedol, chápe frustráciu Palestínčanov, ale násilie podľa neho iba poškodí ich legitímne ambície. Izraelčanom odkázal, že rozumie ich obavám o bezpečnosť, ale situácia nemá podľa neho vojenské riešenie.

Eskalácia napätia

Návšteva sa uskutoční v čase eskalácie napätia, ktoré vyvoláva obavy z ďalšieho palestínskeho povstania (intifády). Len za uplynulý mesiac zabili Palestínčania deväť Izraelčanov, prevažne pri útoku nožom.

Izraelské sily usmrtili 41 Palestínčanov, z ktorých 20 označili za útočníkov.

Zvyšok zahynul pri rôznych stretoch s vojakmi. O život prišiel aj eritrejský migrant, ktorého si Izraelčania pomýlili s palestínskym útočníkom.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy