Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Nemeckí kriminalisti varujú, násilie proti migrantom sa môže vystupňovať
Zdielať na

Nemeckí kriminalisti varujú, násilie proti migrantom sa môže vystupňovať

BERLÍN / Nemecký Spolkový kriminálny úrad varuje pred ďalšími útokmi na ubytovne pre migrantov, ale aj na stúpencov vládnej azylovej politiky, ako bol sobotňajší atentát na primátorku Kolína nad Rýnom Henriettu Reker. Podľa úradu pomáha násilnosti rozdúchavať krajne pravicová propaganda, ktorá sa stále viac šíri na sociálnych sieťach. Počet útokov zameraných proti utečencom sa oproti vlaňajšku zdvojnásobil.

"Inokedy veľmi heterogénne spektrum pravicových extrémistov našlo v agitácii proti azylovej politike ideologický konsenzus," citovala televízia N24 zo správy Spolkového kriminálneho úradu. Podľa úradu spáchali pravicoví extrémisti za prvých deväť mesiacov 461 útokov na ubytovne pre utečencov, čo je viac ako dvojnásobok proti celému vlaňajšiemu roku.

Úrad vyjadril obavy, že útoky budú pokračovať a nemusia sa obmedziť len na ubytovne, ale aj na ich prevádzkovateľov a na politikov, ktorí utečencov podporujú.

Útok na političku

Zatiaľ najvážnejším útokom na niektorého z nemeckých politikov bol sobotňajší atentát na Henriettu Reker. Političku, ktorá kandidovala na primátorku štvrtého najväčšieho nemeckého mesta, dobodal do krku 44-ročný útočník, ktorý sa netají svojimi xenofóbnymi postojmi.

SITA

Henrietta Reker v nedeľu voľby suverénne vyhrala. O svojom úspechu sa ale dozvedela až v utorok v nemocnici. Politička má podľa lekárov dobré šance na úplné zotavenie, zatiaľ ale zostáva na jednotke intenzívnej starostlivosti.

Nové formy útokov

Spolkový kriminálny úrad varuje tiež pred novými formami extrémistických činov. Podľa úradu sa môžu odporcovia utečencov pokúsiť zablokovať železničné trate alebo cesty, po ktorých prichádzajú migranti do Nemecka alebo po ktorých sú z registračných centier odvážaní do ubytovní.

Podľa úradu stoja za násilnosťami proti utečencom predovšetkým ľudia do 25 rokov, ktorí v drvivej väčšine prípadov útočia v malých skupinách do piatich ľudí. Páchatelia sú len zriedka pod vplyvom alkoholu. Zhruba tretinu útočníkov polícia už pred útokom dlhodobo sledovala, pretože na zhromaždeniach alebo na sociálnych sieťach vyzývali k násilnostiam proti migrantom.

Nárast útokov

Spolkový kriminálny úrad predpokladá, že počet krajne pravicových trestných činov v najbližšom čase neskončí, pretože neslabne ani prúd utečencov prichádzajúcich do Nemecka. Vzhľadom na rastúci počet zariadení pre migrantov majú extrémisti podľa úradu stále viac príležitostí zaútočiť.

SITA

Podľa prognózy nemeckej vlády by tento rok malo do krajiny prísť 800 000 žiadateľov o azyl. Podľa neoficiálnych informácií ale už toľko ľudí do Nemecka prišlo a celkovo by ich tento rok mohlo doraziť až 1,5 milióna.

Balkánska trasa utečencov, pozrite sa kadiaľ smerujú do Európy:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy