Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Výtržnosti pre migrantov, vzduchom lietali kamene i fľaše
Zdielať na

Výtržnosti pre migrantov, vzduchom lietali kamene i fľaše

BERLÍN / V Nemecku pokračovali výtržnosti súvisiace s utečeneckou krízou. Ľavicoví demonštranti v Lipsku hádzali kamene na účastníkov protiislamského pôvodu, zatiaľ čo v saskej obci Niederau boli napadnutí dobrovoľníci pomáhajúci migrantom. Brémska polícia zase vyšetruje pokus o podpaľačský útok na utečenecký stan, informovala agentúra DPA.

Maskovaní demonštranti z ľavicového spektra v saskom Lipsku napadli kameňmi pravicovú manifestáciu a jednotlivých policajtov. Situácia bola veľmi napätá. Podľa polície sa protestu proti sprievodu pravicovo populistického hnutia Offensive für Deutschland (Ofenzíva pre Nemecko) zúčastnila viac než tisícka ľudí.

Kamene a fľaše

Z jej radov lietali kamene a fľaše na 350 až 400 účastníkov vopred vyhláseného sprievodu, na ktorého čele stál niekdajší šéf protiislamskej organizácie Legida Silvio Rösler. Kamene mierili aj na mužov zákona, ale polícia neuviedla, či niekoho zranili.

Demonštranti oboch táborov sa od seba pokúšalo oddeliť viac 800 policajtov.

Napadli dobrovoľníkov

Medzitým nemecká humanitárna organizácia THW oznámila, že sa jej dobrovoľní spolupracovníci stali terčom útoku, keď pomáhali pripraviť nové utečenecké centrum v Niederau. Odporcovia migrantov na nich vraj hádzali fľaše a pokúšali sa im zabrániť v opustení miesta. Zástupca organizácie Manuel Almanzor povedal, že je útokom na humanitárnych pracovníkov "hlboko šokovaný".

Podľa polície sa 20 opitých mladíkov pokúsilo strhnúť plot okolo objektu a hádzalo fľaše na pracovníkov THW.

Podpaľačský útok

Polícia v Brémach vyšetruje pokus o podpaľačský útok na stan, v ktorom majú byť ubytovaní migranti. Policajný hovorca Dirk Siemering povedal, že na doskách podlahy núdzového východu zo stanu boli objavené stopy po požiare.

Neznámi páchatelia sa vraj stan pokúsili zapáliť pomocou horľavín. Požiar pravdepodobne ustal sám od seba. Objekt a jeho okolie budú odteraz strážiť policajné hliadky.

Podľa nemeckých úradov sa tento rok v Nemecku odohralo viac ako 400 útokov na migrantov a ich ubytovne.

Pred časom v Nemecku demonštrovali v nočných uliciach, zasahovala i polícia, pozrite si video:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy