Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Príliv migantov neutícha, do Rakúska za posledné hodiny prišlo 17 000 ľudí
Zdielať na

Príliv migantov neutícha, do Rakúska za posledné hodiny prišlo 17 000 ľudí

Zdroj: SITA

BUDAPEŠŤ/ZÁHREB/BELEHRAD / Chorvátsko a Srbsko v piatok ukončili vzájomné blokády na hraniciach. Záhreb konflikt začal v pondelok zákazom vjazdu srbských kamiónov na svoje územie, čím chcel primäť Srbsko, aby migrantov vozilo nielen k hraniciach Chorvátska, ale i Maďarska a Rumunska.

Belehrad v stredu zaviedol odvetné opatrenie, na ktoré chorvátska vláda reagovala vo štvrtok rozšírením zákazu na všetky autá registrované v Srbsku. Európska komisia si v piatok od Záhrebu vyžiadala vysvetlenie blokády.

Počas piatku oznámila maďarská vláda, že plot proti migrantom na maďarsko-chorvátskej hranici je takmer hotový. Hovorca kabinetu Zoltán Kovács v štátnom rozhlase ubezpečoval, že Maďarsko nechce hranice uzavrieť, ale chrániť, a že oficiálne hraničné priechody zostávajú otvorené.

Príliv utečencov, ktorí do západnej Európy mieria takzvanou balkánskou cestou, nezoslabol ani ku koncu týždňa. Z Maďarska dorazilo na rakúsku hranicu v piatok medzi polnocou a skorým ránom asi 4 500 migrantov, vo štvrtok to bolo zhruba 7 500 utečencov. Väčšina z týchto migrantov mierila ďalej do Nemecka.

Vláda v Záhrebe v piatok uviedla, že vo štvrtok do Chorvátska prišlo asi 8 500 utečencov. Od minulej stredy, kedy migranti začali voliť cestu cez Chorvátsko, prešlo cez túto krajinu už 55 000 ľudí.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy