Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Maďarská polícia zadržala migranta, ktorého považuje za teroristu
Zdielať na

Maďarská polícia zadržala migranta, ktorého považuje za teroristu

SZEGED / Pre minulotýždňové nepokoje na maďarskej hranici so Srbskom, väznia Maďari muža zo Sýrie. Tvrdia, že bol aktérom násilností, ktoré vyústili do zásahu polície a považujú ho za člena teroristickej organizácie. V Maďarsku a Srbsku situáciu sleduje reportér TV JOJ Rasťo Striško.

Niektoré maďarské médiá hovoria o udalosti, ktorá sa stala na hranici v Rözske pred niekoľkými dňami, ako o vzbure utečencov. Momentálne je tam už len ostatný drôt, za ktorým je železná bariéra. Tu stráži niekoľko maďarských policajtov.

Polícia vtedy medzi nepokojnými utečencami identifikovala niekoľko ľudí, z ktorých jeden je podľa nej členom hnutia Tablighi Džamat. Hnutie má na svedomí džihádistický útok v londýnskom metre, únos lietadla Air India či vyvraždenie francúzskych inžinierov v autobuse v Pakistane.

Zadržali Sýrčana

Maďarské justičné orgány aktuálne zadržiavajú vo väzbe jedného muža - sýrskeho občana, ktorý je podľa polície a prokuratúry zodpovedný za násilnosti na srbsko-maďarskej hranici.

"Okresný súd v Szegede rozhodol väzobne stíhať  Sýrskeho občana, ktorý bol zatknutý políciou pre vzburu a nelegálne prekročenie maďarskej hranice," informovala hovorkyňa okresného súdu  Erika Prágai Juhászné.

Vo väzbe ho budú držať minimálne mesiac.

Plán C

Zatiaľ, čo Maďari skladajú mozaiku možného prepojenia teroristickej organizácie na zadržaného Sýrčana a ďalších utečencov, srbská polícia odhalila prevádzačov priamo v radoch chorvátskej polície.

Jeden z najčítanejších srbských denníkov Blic zverejnil informáciu o pokuse Chorvátov uviesť do činnosti v skorých ranných hodinách plán označený písmenom C. Polícia chcela na gumenných člnoch cez "územie nikoho" prepašovať do Srbska ženy a deti utečencov. Podľa denníka malo ísť o 3500 ľudí.

Pozrite si reportáž priamo zo srbsko-maďarskej hranice:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy