Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Situácia v Chorvátsku je napätá, v utorok dorazil rekordný počet migrantov
Zdielať na

Situácia v Chorvátsku je napätá, v utorok dorazil rekordný počet migrantov

ZÁHREB / Napätie vládne v chorvátskom utečeneckom tábore Opatovac. Prichádzajú tam stále noví migranti, ktorí často putujú aj pešo z nechránenej srbskej hranice. Chorváti čakajú ďalšiu vlnu migrantov, len v utorok ich dorazilo do krajiny 8750. Z táborov ich musia odvážať preč. Už 18 autobusov v stredu odviezlo migrantov na hranicu s Maďarskom.

Utečenecká kríza v Chorvátsku začala pred týždňom. Na začiatku bola situácia pokojná, no teraz sa napätie zvyšuje. Prichádzajú sem tisíce migrantov. "Máme tu takmer tritisíc ľudí a prílev neprestáva," potvrdil chorvátsky minister vnútra Ranko Ostojić.

Ľuďom tu pomáha Červený kríž i miestni obyvatelia. Objavil sa tam aj klaun, ktorý zabával deti. "Chcem zabaviť deti. Sú smutné a majú to ťažké," vysvetlil aktivista z Nemecka Gerhard.

Prichádzajú ďalší

Podľa chorvátskych médií sa situácia ešte viac zdramatizuje. "Srbské hranice sú bez akejkoľvek kontroly. Na ich hraniciach nie sú ani policajti a ľudí nechávajú na slnku," povedal Ostojić. 

V dočasnom prijímacom tábore je 2900 migrantov. Kapacita je štyritisíc. "Nevieme, koľko ich príde, ale doteraz sme tu mali 44 tisíc utečencov," dodal Ostojić. Policajti ich zvážajú k maďarským hraniciam. 

Pozrite si reportáž priamo z tábora Opatovac:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy