Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Prúd utečencov do Európy neustáva, rozhodnutie má prísť tento týždeň
Zdielať na

Prúd utečencov do Európy neustáva, rozhodnutie má prísť tento týždeň

BUDAPEŠŤ/VIEDEŇ/ZÁHREB / Len pár dní pred kľúčovým rokovaním európskych ministrov vnútra o migrácii a pred summitom Únie prúdili počas víkendu balkánskou cestou ďalej tisíce utečencov hľadajúcich medzery v schengenskom systéme pre cestu do Nemecka. Migračný problém nejavil známky upokojenia. Z Maďarska zneli ostré výčitky susedom a Slovinsko i Chorvátsko varovali pred vyčerpaním repatriačných kapacít.

Migračná vlna počas víkendu priviedla do strednej Európy ďalších najmenej 25 000 ľudí, väčšinou zo Sýrie. Do Nemecka smerovali zvláštne vlaky a autobusy s utečencami, ktorí využili voľný priechod s Rakúskom, kam prešli často peši z poslednej železničnej stanice na maďarskom území. Kritický úsek utečeneckej anabázy z Blízkeho východu, ktorým je turecké pobrežie a okolie gréckeho ostrova Lesbos, si počas víkendu vyžiadal ďalšie desiatky mŕtvych.

Ostré diplomatické spory

Údel migrantov putujúcich Balkánom vyvoláva ostré diplomatické spory, v ktorých strede sa ocitol maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjartó. Chorvátsko v sobotu obvinil z hanblivého správania a ohrozovania maďarskej zvrchovanosti. Grécka vláda podľa neho klame a talianska by sa mala viac zaoberať svojimi vlastnými problémami, než kritikou maďarského postupu.

SITA

"Sme štát s viac ako tisícročnou históriou, počas ktorej sme museli brániť nielen sami seba, ale veľakrát aj celú Európu. Práve to sa deje aj teraz," reagoval maďarský minister na kritiku médií. Údernosť svojho slovníka vraj nezmierni.

Zmierlivé gesto

Za zmierlivé gesto možno označiť znovuotvorenie cestného hraničného priechodu medzi Maďarskom a Srbskom, ktorý bol uzavretý od minulého pondelka práve kvôli migrantom. Zábrany naopak vyrástli aj na nechránenom úseku hranice Maďarska s Chorvátskom a pripravujú sa na hraniciach s Rumunskom.

Rumunský minister zahraničných vecí Bogdan Aurescu v sobotu o budovaní plotu vyhlásil, že ide o "autistický čin" a "neprijateľné riešenie odporujúce duchu Európskej únie".

Tisíce migrantov

Slovinsko oznámilo, že môže na svojom území dočasne prijať nanajvýš 9 000 utečencov, pretože väčšiu kapacitu ubytovania nemá. Do Rakúska počas soboty z Maďarska prišlo 12 000 až 13 000 migrantov. V nedeľu dorazilo ďalších takmer 11 000. Ďalšia tisícka prišla do rakúska z juhu cez hranice so Slovinskom.

SITA

O väčší podiel na prijímaní utečencov zvlášť zo Sýrie sa prihlásili Spojené štáty. Minister zahraničných vecí John Kerry pri návšteve Berlína uviedol, že namiesto tohtoročných 70 000 utečencov prijme v krajine v roku 2017 až 100 000 ľudí.

Havárie lodí

Niekoľko lodí s utečencami počas víkendu havarovalo neďaleko gréckeho ostrova Lesbos, ktorý leží na dohľad od tureckých hraníc. Utopilo sa alebo sa hľadá okolo štyridsať ľudí. Trinásť ďalších osôb vyzerajú záchranári z člnu, ktorý sa zrazil s trajektom pri pobreží neďaleko tureckého mesta Çanakkale. O život prišlo 13 ľudí vrátane šiestich detí.

SITA

Štáty Vyšehradskej skupiny by mohli na maďarských hraniciach vybudovať záchytné centrum pre utečencov. V Prahe to povedal minister obrany Martin Stropnický. Centrum, ktoré by zaisťovalo registráciu migrantov pred vstupom do schengenského priestoru, je podľa neho jeden z konkrétnych návrhov, ktoré by Česko mohlo podať na stredajšom mimoriadnom summite Európskej únie k migrácii.

Podľa poľského ministra zahraničných vecí Grzegorza Schetyna sa v pondelok stretnú v Prahe na rokovaní o migračnej kríze ministri zahraničných vecí V4 spolu so svojím partnerom z Luxemburska, ktoré momentálne predsedá Európskej únii.

Slovinský premiér chce pomôcť kontrolovanému prietoku migrantov, stretol sa s niektorými utečencami. Pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy