Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Nemecko posiela nad Pobaltie plne vyzbrojené stíhačky Eurofighter
Zdielať na

Nemecko posiela nad Pobaltie plne vyzbrojené stíhačky Eurofighter

BERLÍN / Napätie na východných hraniciach NATO sa zvyšuje. Zatiaľ čo Rusko chce vybudovať vlastnú leteckú základňu v susednom Bielorusku - bola by to prvá od konca sovietskej éry v tejto krajine - začalo Nemecko posielať svoje stíhačky Eurofighter rozmiestnené v Estónsku, kde strážia vzdušný priestor nad pobaltskými štátmi, do vzduchu s plnou výzbrojou. Napísal to nemecký týždenník Der Spiegel.

Plány na vybudovanie ruskej leteckej základne v Bielorusku sú už celkom konkrétne. Do roku 2016 majú byť v Babrujsku ležiacom 130 kilometrov juhovýchodne od Minska rozmiestnené ruské stíhačky SU-27.

Tento zámer ale ešte neodobril ruský prezident Vladimir Putin. Ten v sobotu povedal, že súhlasí s príslušným návrhom vlády a ministerstvám obrany a zahraničných vecí nariadil, aby začali rokovania s Bieloruskom.

Spolupráca

Obe krajiny sa už v roku 2009 dohodli na spolupráci pri obrane svojich vonkajších hraníc a vzdušného priestoru. Rusko už v Bielorusku rozmiestnilo niekoľko bojových lietadiel - do roku 2016 by ich mohlo byť celkom 24. Nielen ruská strana zvyšuje tlak na Západ, konštatuje Der Spiegel.

Nemecko začalo na hliadkové lety nad pobaltskými štátmi vysielať svoje plne vyzbrojené stíhačky Eurofighter. To znamená, že na palube majú aj kanón, laserom navádzané rakety krátkeho doletu, elektronický obranný systém a radarom navádzané americké rakety stredného doletu typu AMRAAM, ktoré môžu zasiahnuť ciele vo vzduchu vo vzdialenosti 55-180 kilometrov.

Tie nemecké lietadlá ešte na palube nemali, pričom doma ich môžu mať pripravené iba v prípade vojny alebo zvýšenia napätia.

Rovnaká úroveň

Inšpektor nemeckých vzdušných síl Karl Muellner si myslí, že to je nevyhnutný signál - pre vlastných vojakov i pre Rusko. "To nie je prostriedok eskalácie. Je to len prostriedok na to, aby sme mohli byť na rovnakej úrovni," povedal Muellner.

Nikde inde ako práve v Pobaltí nie sú ozbrojené sily NATO a Ruska v tak tesnom kontakte. Takmer každý deň reagujú stíhačky aliancie na ruské provokácie: od januára 2014 do júna 2015 ich bolo 365.

Prednedávnom ruský bombardér nad La Manche podľa Britov ohrozoval civilné lietadlo, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy