Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Stíhačka sa zrútila na obytné domy, 9 zranených
Zdielať na

Stíhačka sa zrútila na obytné domy, 9 zranených

Katastrofálna mechanická závada. Tak definovali príčinu havárie stíhačky F/A-18 amerického námorníctva na obytné domy. Tu spôsobila rozsiahly požiar a zničila okolo 40 bytov. 9 ľudí sa pritom zranilo, medzi nimi aj pilot inštruktor a letec vo výcviku.

Vypustili palivo či pre chybu vytieklo?

Obaja piloti sa nad mestom Virginia Beach katapultovali a neriadenú stíhačku nechali zrútiť do obytného komplexu. Išlo pritom len o cvičný let. Zo stíhačky krátko pred zrútením vytieklo veľké množstvo paliva. Najnovšie správy však spochybňujú pôvodné, že piloti palivo vypustili úmyselne, aby zabránili ešte väčšiemu požiaru. Možná je aj porucha, kvôli ktorej k vytečeniu došlo.

Krátko na to prišli v piatok večer na miesto hasiči a záchranári, viac než dvadsať ľudí aj po prehľadaní zasiahnutých bytov ostalo nezvestných. Hasiči bojovali s niekoľkými požiarmi, ktoré havária spôsobila. Podľa miestnej televízie WTKR bolo 5 domov ťažko poškodených.

Pilot sa tváril previnilo

Jeden z miestnych obyvateľov našiel katapultovaného pilota ešte v sedačke a s padákom. Mladý pilot mal krv na tvári a pôsobil rozrušene a previnilo. Pilot sa vraj "veľmi ospravedlňoval za to, že zasiahol náš obytný komplex".

Stíhačka bola súčasťou najväčšej cvičnej letky na základni Oceania, ktorá je najväčšou základňou námorného letectva na východnom pobreží USA. Disponuje asi 250 lietadlami a 11 kilometrov dlhou dráhou.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy