Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
V Košiciach núdzovo pristála maďarská stíhačka
Zdielať na

V Košiciach núdzovo pristála maďarská stíhačka

KOŠICE / Za mimoriadnych okolností v Košiciach pristála stíhačka maďarskej armády. Počas letu z cvičenia vo Švédsku sa nad Slovenskom pokazila. Jej pilot sa preto rozhodol pre pristátie na najbližšom letisku.

Stíhačka JAS39 Gripen švédskeho koncernu SAAB, moderný vojenský stroj zložený zo šesťdesiatich tisícov komponentov v piatok pristála na Slovensku.

Stroj je flotilou vo výzbroji krajín ako Veľká Británia, Brazília, Česko, či susedné Maďarsko.

Dočasným domovom sa pre maďarskú stíhačku stalo košické letisko. Jej pilot tam núdzovo pristál pre poruchu v palivovom systéme.

"Stíhačka Gripen, mala tam poruchu na senzore paliva,"
informoval riaditeľ letiska v Košiciach Štefan Fedák.

Núdzový stav

Podľa doteraz známych informácií sa skupina šiestich Gripenov vracala z nácviku ostrých strelieb zo Švédska. Jeden zo strojov počas letu musel náhle zosadnúť. Na letisku vyhlásili pohotovosť.

"U nás bol vyhlásený núdzový stav. Hasičská a záchranná jednotka bola pripravená v prípade nejakej núdzovej situácie zasiahnuť," povedal Fedák.

Stíhačka je ešte aj v týchto chvíľach odparkovaná pri hangároch. Žiaden pohyb okolo nej nie je vidieť.

Podľa informácií televízie JOJ sa totiž čaká na náhradnú súčiastku, pomocou ktorej lietadlo opravia. "V pondelok alebo v utorok na budúci týždeň sa táto porucha odstráni a lietadlo odletí späť do Maďarska," zakončil Fedák. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy