Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Nové trasy migrantov: Prúdia cez Chorvátsko a Slovinsko
Zdielať na

Nové trasy migrantov: Prúdia cez Chorvátsko a Slovinsko

RÖSZKE, HORGOŠ / Postavenie 3,5-metrového plota s ostnatým drôtom na vrchu nedokáže zastaviť desaťtisíce migrantov, ktorí stále prichádzajú do Európy. Prekážku, ktorú im maďarské úrady postavili do cesty, obchádzajú.

Najkratšiu cestu do schengenského priestoru uzavreli. Migranti si preto vybrali druhú najkratšiu - cez Chorvátsko a Slovinsko.

Na území Chorvátska by v týchto chvíľach malo byť viac ako 50 tisíc migrantov.

Z Chorvátska do Slovinska

Tamojšie úrady ich sústreďujú do centier neďaleko Záhrebu. Odtiaľ by mali plynule pokračovať do Slovinska.

Rozhodnutie chorvátskych úradov nechať utečencov prejsť cez hranicu schengenského priestoru je podľa bezpečnostného analytika Milana Žitného maximálne nezodpovedné.

"Chorvátsko sa správa ako zločinec - prevádzač. Chorvátsko by ich nemalo púšťať na svoje územie, malo by ich vracať tam, odkiaľ prichádzajú, pretože idú z Turecka, z krajiny, ktorá je pre nich bezpečná. Ich motivácia je ekonomická. A Slovinsko by malo striktne nasledovať model Španielska a Maďarska. Na svojich hraniciach ich zadržať a nepustiť ich ďalej," hovorí bezpečnostný analytik Milan Žitný.

SITA/ilustračné

Európa migračnú krízu nezvláda

Šéf inštitútu bezpečnostných a obranných štúdií ministerstva obrany Ivo Samson sa rozhodnutiu chorvátskych úradov nečuduje. Európa podľa neho migračnú krízu nezvláda. Preto sa krajiny snažia chrániť najmä svoje záujmy.

Pozrite sa, kadiaľ budú chodiť migranti:

"Imigranti sú tu posúvaní ako horúci zemiak do iných krajín, ktoré by mali prevziať zodpovednosť. Domnievam sa, že aj Slovinsko, pokiaľ by bolo zahltené migrantmi, urobí to isté, čo Chorvátsko - bude si chrániť svoj národný záujem a bude sa snažiť zbaviť sa týchto utečencov tým, že ich posunie ďalej do Rakúska," vysvetľuje Samson. Ak ich Rakúsko cez svoje hranice pustí.

Tisíce migrantov

Situácia je napätá vo viacerých euróspkych štátoch a príliv utečencov neslabne. Na ceste do Chorvátska by mali byť ďalšie tisíce ľudí. Do krajiny ale nevstupujú len cez oficiálne hraničné priechody, ale aj v oblasti takzvanej zelenej hranice. Tam sa však môže nachádzať množstvo mín z obdobia vojny. Chorváti preto do oblastí vyslali špeciálne pyrotechnické tímy.

SITA

Odborníci si celkový počet migrantov v Európe netrúfajú odhadnúť. Niektorí si ale myslia, že ich doteraz dorazilo takmer pol milióna utečencov. Do zimy ich môže prísť ešte niekoľko stotisíc.

Pokračovanie na jar

Na jar ale predpokladajú, že migrácia bude pokračovať. "Toto je, samozrejme, niečo, čo vám nikto nepovie. Len samotní Nemci odhadujú 800 tisíc do konca tohto roka. Musíme rátať s tým, že koniec tohto migrovania je v nedohľadne. Preto musí Európa urobiť jasné opatrenie - držať to mimo svojho schengenského priestoru, vôbec mimo Európskej únie a trvať na azylových procedúrach," zhodujú sa odborníci.

SITA

Na maďarsko-srbských hraniciach sa pritom v priebehu dňa podarilo utečencom ochranný plot preraziť. Na mieste zasahovali ťažkoodenci. Dav do nich hádzal rôzne predmety, preto použili vodné delá i slzný plyn.

Pozrite si analýzu z Novín o 17tej:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy