Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Podporte Asada a Sýriu vojensky, vyzval Putin. USA ho odmietli
Zdielať na

Podporte Asada a Sýriu vojensky, vyzval Putin. USA ho odmietli

DUŠANBE, MOSKVA / Ruský prezident Vladimír Putin vyzval svet, aby podporil sýrskeho prezidenta Bašára Asada v boji s teroristami. Na medzinárodnej konferencii v Tadžikistane navrhol vytvorenie vojenskej koalície pre boj s Islamským štátom. USA túto výzvu odmietli.

Biely dom označil ruskú podporu sýrskeho prezidenta Bašára Asada za kontraproduktívnu a destabilizujúcu región, informovala tlačová agentúra DPA.

Utečencov by bolo viac

Washington reagoval na vyjadrenia ruského prezidenta Vladimíra Putina, ktorý medzinárodné spoločenstvo vyzval, aby podporilo Asada v jeho boji proti Islamskému štátu. Ak by to Rusko nerobilo a režim v Sýrii by padol, tlak utečencov smerujúcich do Európy by bol ešte výraznejší, tvrdí Putin.

Rusi priznávajú, že sýrskemu režimu pomáhajú aj vojensky. Podobne by sa mali podľa Kremľa správať aj ostatní.

USA: Zlý nápad

Hovorca Bieleho domu Josh Earnest povedal, že USA by privítali, kedy Rusko namiesto toho konštruktívnejšie spolupracovalo so Spojenými štátmi vedenou koalíciou proti Islamskému štátu.

Americké ministerstvo zahraničných vecí reagovalo tiež skepticky. Ďalšia medzinárodná koalícia popri už existujúcej podľa neho nie je potrebná.
Earnest a hovorca rezortu diplomacie John Kirby podčiarkli postoj USA v tom, že Asad stratil legitimitu a že v Sýrii musí dôjsť k politickej zmene bez jeho účasti.

Sýria je vo vojne. Pozrite si archívnu reportáž o tzv. Bielych helmách:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy