Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Poslanci začali schôdzu národnej rady rokovaním o migrantoch
Zdielať na

Poslanci začali schôdzu národnej rady rokovaním o migrantoch

BRATISLAVA / Diskusia k aktuálnej situácii riešenia migračnej krízy v Európskej únii a zákony k druhému vládnemu sociálnemu balíčku čakali poslancov v úvode 54. schôdze, ktorá odštartovala v stredu 16. septembra. Témou sa parlament zaoberal už pred prázdninami.

V pléne k téme migranti vystúpil aj ministri vnútra Robert Kaliňák a zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

Zákon proti schránkam

Poslanci medzi prvými bodmi schôdze prerokovali aj novelu zákona o verejnom obstarávaní, takzvaný protischránkový zákon, ktorý vrátil parlamentu prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska. Hlava štátu navrhla, aby poslanci schválila zákon s predloženými zmenami.

Na základe zákona vznikne register konečných užívateľov výhod, teda skutočných vlastníkov firiem zúčastňujúcich sa verejného obstarávania. Opozícia vládny návrh kritizovala ako nedokonalý a žiadala, aby sa register vzťahoval aj na firmy v iných oblastiach používania verejných financií, ako pôvodne navrhovali parlament a vláda v uzneseniach.

Prezident poukázal na to, že spomínaný zákon nerieši túto problematiku komplexne, pretože upravuje register konečných užívateľov výhod len vo vzťahu k verejnému obstarávaniu.

Keďže zmeny a doplnenia schváleného zákona, ktoré by bolo potrebné vykonať, by išli nad rámec práva prezidenta vrátiť schválený zákon s pripomienkami, prezident neuplatnil v súvislosti s registrom konečných užívateľov výhod konkrétne pripomienky. "Ale považujem za dôležité upozorniť, že právna úprava je v zmysle uznesenia Národnej rady SR nedostatočná," dodal Kiska. Navrhol vypustiť zo zákona takmer tridsať bodov.

Vyšší príspevok na dieťa

Maximálnu sumu príspevku na starostlivosť o dieťa by mali od začiatku budúceho roka zvýšiť zo súčasných 230 na 280 eur. Pôjde o maximálnu výšku príspevku v prípade, ak starostlivosť o dieťa vo veku do troch rokov zabezpečuje súkromné zariadenie alebo fyzická osoba na základe živnosti. Vyplýva to z návrhu novely zákona o príspevku na starostlivosť o dieťa, ktorý poslanci prediskutujú v úvode schôdze.

Ide o jedno z opatrení druhého sociálneho balíčka. Zvýšiť by sa mala aj suma materskej dávky od začiatku budúceho roka zo súčasných 65 na 70 percent z hrubej mzdy zamestnanca alebo z vymeriavacieho základu samostatne zárobkovo činnej osoby.

Konflikt záujmov

Poslanci budú rokovať aj o novele zákona o konflikte záujmov, ktorú predložili zákonodarcovia Smeru. Pred prázdninami vládny Smer v národnej rade zamietol opozičnú novelu zákona, podľa ktorej by verejní funkcionári podávali prísnejšie majetkové priznania.

Pellegrini nevidí problém v tom, že nový návrh ide do pléna NR SR skôr ako po pol roku, dokedy by sa do parlamentu nemal predkladať identický návrh zákona. Predseda národnej rady vyslovil presvedčenie, že ide o iný návrh, ak by s tým niektorý poslanec mal problém, dá o námietke hlasovať.

Rokovanie v parlamente sledoval Peter Petrus:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy