Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Dovolenky a tábory pre chudobných: takto to bude fungovať
Zdielať na

Dovolenky a tábory pre chudobných: takto to bude fungovať

DUCHONKA / Premiér Robert Fico slávnostne odškrtol prvý bod z ohláseného druhého balíčka sociálnych opatrení. Vláda ho nazvala Štátne pobyty pre sociálne slabšie rodiny zadarmo. Urobil tak vo svojom rodnom kraji, na Duchonke (okres Topoľčany).

"Dohromady by malo ísť o 700 detí zo sociálne slabších rodín, ktoré musia spĺňať kritériá, aby tu mohli byť," uviedol na Duchonke predseda vlády Robert Fico.

Pobyty sú určené pre deti od 8 do 12 rokov. Na Duchonke ich je momentálne 31. "Ďalšia podmienka je tá, že aspoň jeden rodič by mal byť zamestnaný a príjem nemôže byť vyšší ako 800 eur," dodal Fico.

Dieťa musí byť zdravé

Dieťa musí byť zdravé a nesmie mať nijaké postihnutie. "Nemáme podmienky pre choré deti," tvrdí Fico.

Duchonka nie je jediné miesto, kde sa nachádzajú podobné tábory. Bežia aj vo Vysokých Tatrách, v banskobystrickom kraji a iných oblastiach. Ministerstvá majú podobných zariadení viac.

Vyšší záujem? Lotéria

Podľa štátneho tajomníka ministerstva vnútra Mariána Sadloňa žiadosti sú na obecných úradoch či úradoch práce. Vyplnenú žiadosť treba poslať na adresu rekreačného zariadenia.

"Ak je záujem vyšší ako je kapacita, tak sa snažíme to vyriešiť najtransparentnejšie tak, že sa žrebuje zo žiadostí," uviedol štátny tajomník Sadloň.

Dovolenky neskôr

"Platíme týmto deťom pobyt, ubytovanie, stravovanie a poistné na cestovanie," dodal Fico. Náklady na jedno dieťa na deň sú 20 eur. Rekreácie tak vyjdu približne 100 000 eur.

Fico nehovoril len o táboroch pre deti, ale aj o dovolenkách pre sociálne slabších. Aj tie sa budú konať v zariadeniach ministerstva obrany a vnútra ale neskôr.

"Po lete budeme naše ubytovacie kapacity ponúkať záujmovým združeniam, centrám voľného času, športovým klubom.Na jeseň po dohode s úradmi práce aj celým sociálne slabším rodinám s deťmi," uviedol hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov.

Fico vyzýva opozíciu

Fico verejne vyzval opozičné strany, aby sa vyjadrili, či po parlamentných voľbách zrušia opatrenia prijaté v rámci sociálnych balíčkov súčasnej vlády. "Ak majú výhrady k balíkom, nech povedia slovenskej verejnosti korektne pred parlamentnými voľbami, že balíky sa nám nepáčia a že ich zrušíme, ak budeme súčasťou novej vlády,“ povedal na stredajšej tlačovej besede.

V prípade, že opozičné strany opatrenia rušiť nebudú, tak potom s nimi podľa Fica súhlasia a nemajú voči nim žiadne výhrady. S opozíciou je to však podľa premiéra veľmi ťažké. "Krútia sa ako červíky v zdochline ryby,“ povedal.

Pozrite si analýzu Novín o 17-ej:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy